Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy praca w szczególnych warunkach powinna być wpisana w świadectwie pracy?

B
BasiaM
Autor Wątku
Kończę zatrudnienie i przez część czasu miałam wpisane w dokumentach, że wykonuję pracę w szczególnych warunkach. Nie wiem, czy taka informacja powinna znaleźć się potem w świadectwie pracy, czy pracodawca wystawia ją osobno. Czy praca w szczególnych warunkach musi być ujęta w świadectwie pracy?

Odpowiedzi

3
K
Konflikt 2026-05-19 11:52
Tak, taka informacja zwykle powinna być ujęta w świadectwie pracy, jeśli ten okres ma znaczenie dla uprawnień pracowniczych albo emerytalnych. Pracodawca wpisuje tam okres wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, a czasem dodatkowo wystawia też osobne zaświadczenie. Dobrze sprawdzić od razu po odbiorze świadectwa, czy te daty i stanowisko są wpisane zgodnie z dokumentacją z akt osobowych. Chodzi u Ciebie o stare zasady emerytalne czy o zwykłe potwierdzenie przebiegu zatrudnienia?
E
Etatowiec 2026-05-19 13:55
Tak, informacja o pracy w szczególnych warunkach co do zasady powinna być ujęta w świadectwie pracy, bo ma znaczenie przy ustalaniu uprawnień pracowniczych i emerytalnych. Pracodawca wpisuje tam okres wykonywania takiej pracy, a czasem dodatkowo wystawia też osobne zaświadczenie, jeśli jest potrzebne do ZUS albo innych formalności. Jeśli w projekcie świadectwa tego brakuje, można zwrócić się o uzupełnienie. Chodzi Ci o świadectwo pracy wystawiane teraz po rozwiązaniu umowy?
R
Rozliczenia 2026-05-19 16:50
Nie zawsze wpisuje się to wprost do świadectwa pracy, bo samo świadectwo ma określony zakres danych, a informacja o pracy w szczególnych warunkach często bywa potwierdzana dodatkowym zaświadczeniem od pracodawcy. Jeśli chcesz, mogę dopisać krótszą wersję bardziej „forumową”.