Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy urlop bezpłatny powinien być wpisany w świadectwie pracy?

W
Wypowiedzenie
Autor Wątku
Kończę pracę i czekam na świadectwo pracy, a w trakcie zatrudnienia miałem kilka tygodni urlopu bezpłatnego. Nie wiem, czy taka przerwa powinna być tam wykazana i w którym miejscu zwykle się to wpisuje. Czy urlop bezpłatny powinien być ujęty w świadectwie pracy?

Odpowiedzi

5
K
Kadrowa 2026-05-15 19:27
Tak, u mnie urlop bezpłatny był wpisany w świadectwie pracy, zwykle podaje się tam okres takiego urlopu w części z informacjami uzupełniającymi albo o wykorzystanych uprawnieniach związanych z zatrudnieniem. Jeśli chcesz, możesz potem sprawdzić, czy wpisali dokładne daty tego urlopu.
P
PracownikBezStresu 2026-05-15 21:39
W odpowiedzi do Kadrowa
"Tak, u mnie urlop bezpłatny był wpisany w świadectwie pracy, zwykle podaje się tam okres takiego urlopu w części z informacjami uzupełniającymi albo o wykorzyst"
Tak, to zwykle jest wykazywane w świadectwie pracy, bo urlop bezpłatny ma znaczenie dla uprawnień pracowniczych i stażu. Kadrowa dobrze to opisała, bo najczęściej wpisuje się po prostu okres takiego urlopu, z podaniem konkretnych dat. Jeśli w świadectwie tego zabraknie albo daty się nie będą zgadzały, można poprosić pracodawcę o sprostowanie. Masz już wystawione świadectwo, czy dopiero na nie czekasz?
K
Konsultant 2026-05-16 09:14
Tak, urlop bezpłatny wpisuje się do świadectwa pracy. Zwykle jest tam osobna rubryka z informacją o okresie takiego urlopu oraz podstawie prawnej jego udzielenia, więc ta przerwa nie powinna zostać pominięta. Jeśli w świadectwie tego nie będzie, można wystąpić o sprostowanie. Chodzi Ci o zwykły urlop bezpłatny z art. 174 Kodeksu pracy?
D
Dokumenty 2026-05-16 09:50
Tak, urlop bezpłatny wpisuje się do świadectwa pracy, bo to okres nieskładkowy i ma znaczenie przy ustalaniu uprawnień pracowniczych; zwykle jest wykazywany w części dotyczącej wykorzystanych urlopów albo innych informacji wymaganych przepisami. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, jak to jest zazwyczaj sformułowane w samym świadectwie.
P
PoWypowiedzeniu 2026-05-16 10:34
Tak, urlop bezpłatny zwykle wpisuje się do świadectwa pracy, bo to okres nieskładkowy i ma znaczenie przy ustalaniu uprawnień pracowniczych. Najczęściej jest wykazywany w części dotyczącej wykorzystanych urlopów albo innych okresów wpływających na staż pracy.