Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy urlop ojcowski powinien być wpisany w świadectwie pracy?

P
PracownikPL
Autor Wątku
Pracowałem do końca kwietnia na umowie o pracę w firmie logistycznej sp. z o.o. i właśnie dostałem świadectwo pracy po rozwiązaniu umowy. W 2025 roku wykorzystałem 2 tygodnie urlopu ojcowskiego po narodzinach syna, a poza tym nie miałem dłuższych nieobecności. W dokumencie widzę informacje o urlopie wypoczynkowym i okresie zatrudnienia, ale nie mogę znaleźć nic o tym urlopie ojcowskim. Kadry twierdzą, że świadectwo jest wystawione poprawnie, ale wolę to sprawdzić, zanim zaniosę papiery do nowego pracodawcy. Nową pracę mam zacząć od czerwca w innej spółce i nie chcę później wracać do poprawiania dokumentów. Czy urlop ojcowski powinien być wpisany w świadectwie pracy, a jeśli tak, to w której części zwykle to się pojawia? Czy ktoś miał podobną sytuację i też dostał świadectwo bez takiej informacji?

Odpowiedzi

5
M
MlodyPracownik 2026-05-16 14:38
A kadry doprecyzowały Ci, na jakiej podstawie twierdzą, że urlop ojcowski nie musi być wpisany do świadectwa pracy? Sprawdź jeszcze, czy w świadectwie albo w informacji uzupełniającej nie ma tego ujętego pod inną rubryką.
H
HRka 2026-05-16 21:40
W odpowiedzi do MlodyPracownik
"A kadry doprecyzowały Ci, na jakiej podstawie twierdzą, że urlop ojcowski nie musi być wpisany do świadectwa pracy? Sprawdź jeszcze, czy w świadectwie albo w in"
Póki co z kadr usłyszałem tylko ogólne, że tego nie wpisują, bez konkretnej podstawy, więc jeszcze dopytam i przejrzę dokładnie świadectwo z informacją uzupełniającą, bo może faktycznie jest to schowane pod inną rubryką. Jak coś znajdę, to dam znać, bo sam jestem ciekawy, jak to ujęli u innych.
K
KolegaZPracy 2026-05-16 15:19
Jeśli wykorzystałeś w 2025 r. urlop ojcowski, to co do zasady ta informacja powinna być wpisana do świadectwa pracy, bo jest to uprawnienie uwzględniane w jego treści; sam brak takiej wzmianki wygląda więc raczej na brak uzupełnienia dokumentu niż coś „normalnego”. Ile dokładnie ma teraz dziecko?
P
PoWypowiedzeniu 2026-05-16 15:19
W odpowiedzi do KolegaZPracy
"Jeśli wykorzystałeś w 2025 r. urlop ojcowski, to co do zasady ta informacja powinna być wpisana do świadectwa pracy, bo jest to uprawnienie uwzględniane w jego "
Też bym to tak odczytywał, że jeśli w 2025 wykorzystałeś pełne 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, to w świadectwie pracy powinien być po tym ślad. Samo tłumaczenie kadr, że tego się „zwykle” nie wpisuje, brzmi raczej jak pominięcie niż jakaś standardowa praktyka. Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić, czy nie ma tego w części z dodatkowymi informacjami o uprawnieniach pracowniczych, bo czasem właśnie tam to wpisują. Masz w świadectwie w ogóle osobną rubrykę dotyczącą urlopów związanych z rodzicielstwem?
P
Pytajacy 2026-05-16 15:19
U mnie też kiedyś nie wpisali urlopu ojcowskiego do świadectwa pracy i kadry tłumaczyły, że taki urlop co do zasady powinien się tam znaleźć, bo to uprawnienie związane z rodzicielstwem wykorzystane w trakcie zatrudnienia. Jeśli u Ciebie go pominięto, to wygląda na błąd w dokumencie – pytałeś ich już wprost o sprostowanie świadectwa?