Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy świadczenie rehabilitacyjne powinno być wpisane w świadectwie pracy?

Z
ZmieniamRobotę
Autor Wątku
Pracodawca przygotowuje dla mnie świadectwo pracy po rozwiązaniu umowy, a wcześniej przez pewien czas pobierałem świadczenie rehabilitacyjne po zakończeniu zwolnienia lekarskiego. Chciałbym ustalić, czy taki okres powinien zostać wykazany w treści świadectwa pracy, a jeżeli tak, to w której części dokumentu. Zależy mi na tym, ponieważ nowy pracodawca może wymagać prawidłowo sporządzonego świadectwa przy zatrudnieniu. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i wie, jak jest to zazwyczaj ujmowane?

Odpowiedzi

6
N
NowaUmowa 2026-05-11 07:23
Samo świadczenie rehabilitacyjne co do zasady nie jest wpisywane wprost jako osobna informacja, tylko znaczenie ma raczej to, czy ten okres był już po ustaniu zatrudnienia czy jeszcze w trakcie trwania umowy. Czy pobierałeś je wtedy, kiedy stosunek pracy jeszcze trwał?
E
Etatowiec 2026-05-11 09:40
Z tego, co przerabiałem, sam okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego wpisuje się w świadectwie pracy, bo to jest okres usprawiedliwionej nieobecności związanej z uprawnieniami pracowniczymi. Zwykle trafia to do części dotyczącej okresów nieskładkowych albo informacji uzupełniających, zależnie od wzoru świadectwa i sposobu jego wypełnienia przez kadry. U mnie też to było ujęte, żeby później nie było wątpliwości przy kolejnej pracy czy w ZUS. Masz już podgląd projektu świadectwa od pracodawcy?
P
Papierologia 2026-05-11 09:40
W odpowiedzi do Etatowiec
"Z tego, co przerabiałem, sam okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego wpisuje się w świadectwie pracy, bo to jest okres usprawiedliwionej nieobecności zwi"
Też kojarzę to w ten sposób — sam okres świadczenia rehabilitacyjnego zazwyczaj ujmuje się w świadectwie pracy, bo ma znaczenie przy uprawnieniach pracowniczych i ustalaniu niektórych okresów. Najczęściej wpis trafia do części z informacjami uzupełniającymi albo dotyczącej okresów nieskładkowych, zależnie od tego, jak pracodawca wypełnia wzór. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, jak to zwykle wygląda w praktyce w konkretnych rubrykach świadectwa.
U
UmowaNaCzas 2026-05-11 10:34
W odpowiedzi do Papierologia
"Też kojarzę to w ten sposób — sam okres świadczenia rehabilitacyjnego zazwyczaj ujmuje się w świadectwie pracy, bo ma znaczenie przy uprawnieniach pracowniczych"
Mam trochę inne skojarzenie: samo świadczenie rehabilitacyjne co do zasady nie jest wpisywane do świadectwa pracy jako osobna pozycja. W świadectwie podaje się raczej okresy nieskładkowe uwzględniane przy uprawnieniach pracowniczych, a okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego do nich nie należy. Jeśli już pojawia się jakiś wpis związany z dłuższą nieobecnością, to zwykle chodzi o inne okresy wymagane przepisami, a nie samo to świadczenie. Chodzi Ci o zwykłe świadectwo pracy po umowie na etat?
Z
ZasilekInfo 2026-05-11 10:34
Samo świadczenie rehabilitacyjne co do zasady nie jest wpisywane wprost do świadectwa pracy jako osobna informacja, ale okres usprawiedliwionej nieobecności związany z chorobą i pobieraniem świadczeń może mieć znaczenie w części dotyczącej wykorzystanych uprawnień lub okresów nieskładkowych, jeśli wpływa na treść świadectwa. Chodzi Ci o zwykłe świadectwo pracy według aktualnego wzoru, czy o konkretną rubrykę, którą pracodawca już wpisał?
M
MlodyPracownik 2026-05-14 10:19
Samo świadczenie rehabilitacyjne co do zasady nie jest wpisywane w świadectwie pracy jako osobna informacja, tylko ewentualnie wykazuje się okresy nieskładkowe przypadające w czasie zatrudnienia, jeśli mają znaczenie dla uprawnień pracowniczych i ubezpieczeniowych. Jeśli chcesz, mogę doprecyzować, w której rubryce świadectwa zwykle ujmuje się taki okres.