Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy dodatkowy urlop dla osoby z niepełnosprawnością powinien być wpisany w świadectwie pracy?

Z
ZmieniamRobotę
Autor Wątku
Pracuję w spółce z o.o. z branży logistycznej i z końcem maja kończę umowę o pracę po prawie 4 latach zatrudnienia. Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności i w tym roku wykorzystałem 7 dni dodatkowego urlopu przysługującego z tego tytułu. Kadry przygotowują mi świadectwo pracy i zaczęłam się zastanawiać, czy taka informacja powinna być w nim gdzieś wykazana. Na roboczym wzorze widzę wpisy o zwykłym urlopie wypoczynkowym i innych nieobecnościach, ale nie ma tam nic opisanego wprost jako dodatkowy urlop dla osoby z niepełnosprawnością. Nowy pracodawca chce ode mnie komplet dokumentów jeszcze przed podpisaniem umowy od 1 czerwca, więc temat stał się dla mnie pilny. Nie chodzi mi o ekwiwalent, bo ten akurat nie występuje, tylko o samo wykazanie wykorzystanych dni w świadectwie pracy. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, czy taki dodatkowy urlop powinien być wpisany do świadectwa pracy?

Odpowiedzi

4
O
OkresWypowiedzenia 2026-05-11 20:37
Tak, taka informacja powinna znaleźć się w świadectwie pracy, bo nowy pracodawca musi wiedzieć, ile dodatkowego urlopu z tytułu niepełnosprawności zostało już w danym roku wykorzystane. Zwykle wpisuje się to w części dotyczącej wykorzystanego urlopu i uprawnień pracowniczych, żeby było jasne, że chodzi o te 7 dni dodatkowego urlopu. Sam stopień niepełnosprawności jako taki nie jest ujawniany wprost, tylko właśnie informacja potrzebna do ustalenia uprawnień. Jeśli chcesz, mogę Ci też podpowiedzieć, w którym dokładnie punkcie świadectwa pracy najczęściej się to wpisuje.
F
Formalności 2026-05-11 21:54
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"Tak, taka informacja powinna znaleźć się w świadectwie pracy, bo nowy pracodawca musi wiedzieć, ile dodatkowego urlopu z tytułu niepełnosprawności zostało już w"
Też mam takie doświadczenie, że kadry wpisują w świadectwie informację o wykorzystanym dodatkowym urlopie z tytułu niepełnosprawności, właśnie po to, żeby kolejny pracodawca wiedział, ile dni zostało już zużyte w danym roku. Jeśli na roboczym wzorze tego nie ma, to dopytałabym kadry, w której rubryce chcą to ująć.
Z
Zachowek 2026-05-12 10:49
Z tego co przerabiałam, w świadectwie pracy wpisuje się wykorzystany urlop wypoczynkowy, a ten dodatkowy z tytułu niepełnosprawności też zwykle jest wykazywany, żeby nowy pracodawca wiedział, ile już zostało wykorzystane w danym roku. Jeśli na wzorze tego nie ma wprost, to kadry mogą to dopisać w informacjach uzupełniających.
U
Urlopowicz 2026-05-15 21:23
Z tego, co kojarzę z własnych przejść z kadrami, w świadectwie pracy wpisuje się wykorzystany urlop w danym roku, także ten dodatkowy związany z niepełnosprawnością, żeby nowy pracodawca wiedział, ile już zostało wykorzystane. Zwykle trafia to do części z informacją o urlopie wypoczynkowym i innych uprawnieniach istotnych dla kolejnego zatrudnienia. Jeśli na roboczym wzorze tego nie ma albo jest to opisane bardzo ogólnie, to dopytałabym kadry, jak chcą to ująć. Masz tam już wyszczególnioną liczbę dni urlopu wykorzystanego w 2026 roku?