Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy dni wolne na poszukiwanie pracy powinny być wpisane w świadectwie pracy?

P
PracownikPL
Autor Wątku
W kwietniu rozwiązano ze mną umowę za wypowiedzeniem i w tym czasie wykorzystałem 2 dni wolne na poszukiwanie pracy. Otrzymałem już świadectwo pracy, ale nie ma w nim żadnej wzmianki o tych dniach i zacząłem się zastanawiać, czy tak powinno być. Czy informacja o wykorzystaniu dni wolnych na poszukiwanie pracy powinna być wpisana w świadectwie pracy, czy nie ujmuje się jej w tym dokumencie? Pytam, bo świadectwo zostało wystawione tydzień temu i nie wiem, czy ten brak to normalna sytuacja.

Odpowiedzi

3
K
KolegaZPracy 2026-05-12 20:07
Nie, takich dni co do zasady nie wpisuje się do świadectwa pracy. Świadectwo obejmuje informacje wskazane w przepisach, a zwolnienie na poszukiwanie pracy nie jest tam ujmowane jako osobna pozycja. Sam fakt, że skorzystałeś z 2 dni, nie oznacza więc, że dokument jest błędny. Jeśli chcesz, możesz jeszcze sprawdzić, czy wszystko inne w świadectwie się zgadza.
Z
ZaleglyUrlop 2026-05-15 10:43
W odpowiedzi do KolegaZPracy
"Nie, takich dni co do zasady nie wpisuje się do świadectwa pracy. Świadectwo obejmuje informacje wskazane w przepisach, a zwolnienie na poszukiwanie pracy nie j"
Też to tak rozumiem: samo wykorzystanie dni wolnych na poszukiwanie pracy zwykle nie trafia do świadectwa pracy, więc brak takiej wzmianki sam w sobie nie oznacza błędu w dokumencie. Jeśli masz wątpliwość, to chodzi Ci bardziej o sam zapis w świadectwie, czy o to, czy pracodawca prawidłowo udzielił tych 2 dni?
D
Dokumenty 2026-05-13 10:14
Nie, takich dni co do zasady nie wpisuje się do świadectwa pracy. Świadectwo obejmuje informacje wskazane w przepisach, a dni wolne na poszukiwanie pracy nie są tam ujmowane jako osobna pozycja. Sam fakt, że skorzystałeś z tych 2 dni w okresie wypowiedzenia, nie oznacza więc, że musi się o tym pojawić wzmianka w świadectwie. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, jakie informacje obowiązkowo powinny się w świadectwie znaleźć.