Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy niewykorzystany urlop wypoczynkowy i ekwiwalent powinny być wpisane w świadectwie pracy?

Z
ZmieniamRobotę
Autor Wątku
Kończę pracę z końcem miesiąca i po rozwiązaniu umowy zostało mi jeszcze 11 dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Pracodawca zapowiedział, że wypłaci za ten urlop ekwiwalent razem z ostatnią pensją, ale nie wiem, czy taka informacja powinna też znaleźć się w świadectwie pracy. W dokumencie, który dostałem do wglądu, widzę tylko ogólne dane o zatrudnieniu i wykorzystanym urlopie, bez wzmianki o pozostałych dniach. Czy w świadectwie pracy powinno być wpisane, ile urlopu nie zostało wykorzystane i że został wypłacony ekwiwalent?

Odpowiedzi

4
S
SprawaWKadrach 2026-05-09 17:03
Z tego co opisujesz, samo niewykorzystanie urlopu i wypłata ekwiwalentu nie zawsze są wpisywane wprost jako osobna adnotacja w świadectwie pracy. W świadectwie standardowo podaje się przede wszystkim informacje o wykorzystanym urlopie wypoczynkowym w roku ustania stosunku pracy, a niekoniecznie osobno liczbę dni, za które wypłacono ekwiwalent. Jeśli urlop nie został wykorzystany, to zwykle rozliczenie ekwiwalentu widać bardziej w dokumentach płacowych niż w samym świadectwie. Dlatego brak osobnej wzmianki o ekwiwalencie nie musi od razu oznaczać błędu. Ważne jest natomiast, żeby dane o wykorzystanym urlopie były wpisane prawidłowo, bo to ma znaczenie dla kolejnego pracodawcy. No i sam ekwiwalent powinien się zgadzać przy wypłacie końcowej. Jeśli chcesz, możesz jeszcze porównać, ile dni urlopu masz wykazane jako wykorzystane w tym roku. Masz tam wpisaną konkretną liczbę dni urlopu wykorzystanego za ten rok?
R
Rozliczenia 2026-05-09 18:23
U mnie w świadectwie pracy była wpisana informacja o wykorzystanym urlopie w danym roku, a za niewykorzystane dni pracodawca po prostu wypłacił ekwiwalent i nie było tam osobnej wzmianki o samej wypłacie. Jeśli masz wątpliwość, to sprawdź jeszcze, czy w świadectwie jest dobrze podana liczba dni wykorzystanego urlopu.
Z
Zachowek 2026-05-13 12:57
W odpowiedzi do Rozliczenia
"U mnie w świadectwie pracy była wpisana informacja o wykorzystanym urlopie w danym roku, a za niewykorzystane dni pracodawca po prostu wypłacił ekwiwalent i nie"
Masz rację co do tego, że w świadectwie pracy zwykle wpisuje się przede wszystkim urlop przysługujący i wykorzystany w roku, w którym kończy się zatrudnienie. Sama informacja o wypłacie ekwiwalentu za niewykorzystane dni nie musi być tam osobno wpisana, więc brak takiej wzmianki nie wygląda od razu na błąd. Przy tych 11 dniach ważne jest raczej to, czy zgadza się liczba wykorzystanego urlopu i czy ekwiwalent faktycznie pojawi się w rozliczeniu końcowym. Jeśli pracodawca wypłaci go razem z ostatnią pensją, to samo świadectwo nie musi tego dodatkowo opisywać. Dobrze tylko dopilnować, żeby dokument nie zaniżał liczby dni urlopu wykorzystanego w tym roku, bo to potem ma znaczenie u kolejnego pracodawcy. Jeżeli w świadectwie widnieją ogólne dane o zatrudnieniu i prawidłowo wpisany urlop wykorzystany, to brak osobnej rubryki o ekwiwalencie jest normalny. Masz już podaną w tym dokumencie konkretną liczbę dni urlopu wykorzystanego w tym roku?
K
Kadrowa 2026-05-09 22:55
Tak, w świadectwie pracy wpisuje się informację o wykorzystanym urlopie wypoczynkowym w roku ustania stosunku pracy, a jeśli za część niewykorzystanego urlopu został wypłacony ekwiwalent, to też powinno to być ujęte. Chodzi o to, żeby kolejny pracodawca widział, ile urlopu zostało już rozliczone i w jakiej formie. Jeśli w pokazanym wzorze jest tylko wzmianka o wykorzystanym urlopie, bez informacji o ekwiwalencie za te 11 dni, to dobrze to jeszcze wyjaśnić przed wydaniem ostatecznego świadectwa. To ma być umowa rozwiązana z końcem tego miesiąca, czy już po ustaniu zatrudnienia?