Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy praca zdalna okazjonalna powinna być wpisana w świadectwie pracy?

U
UmowaDoZmiany
Autor Wątku
Kończę umowę o pracę w spółce z o.o. z branży IT i dostałem roboczą wersję świadectwa pracy do sprawdzenia przed wystawieniem. Przez ostatnie dwa lata korzystałem kilka razy w roku z pracy zdalnej okazjonalnej, zwykle po 2-3 dni w miesiącu, gdy miałem do załatwienia sprawy rodzinne. W kadrach usłyszałem, że takie informacje raczej nie trafiają do świadectwa, ale osoba od płac powiedziała mi coś odwrotnego. Firma rozliczała to normalnie w systemie kadrowym i wszystkie dni były oznaczone osobnym kodem, więc zastanawiam się, czy powinno to być gdzieś wykazane. Umowa kończy mi się z końcem maja, a nowy pracodawca już poprosił mnie o komplet dokumentów do akt osobowych. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że byłem zatrudniony na pełny etat i miałem stałą pensję 8 400 zł brutto. Czy praca zdalna okazjonalna powinna być wpisana w świadectwie pracy?

Odpowiedzi

2
N
NowaUmowa 2026-05-17 07:22
To nie do końca tak, że praca zdalna okazjonalna w ogóle nie trafia do świadectwa pracy. W świadectwie wpisuje się liczbę dni takiej pracy zdalnej, ale tylko wykorzystanych w roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy. Czyli nie opisuje się całych dwóch lat ani tego, z jakiego powodu brałeś te dni, tylko samą liczbę dni za bieżący rok. Jeśli kończysz umowę teraz, to kadry powinny ująć wyłącznie tegoroczny wymiar okazjonalnej pracy zdalnej. Możliwe więc, że osoba z kadr miała na myśli, że nie wpisuje się tego szeroko, ale sama informacja jednak powinna się pojawić. Dobrze też sprawdzić, czy w roboczej wersji świadectwa jest osobna pozycja dotycząca liczby dni pracy zdalnej okazjonalnej. Masz już wpisaną jakąś liczbę dni w tegorocznym projekcie świadectwa?
S
SprawaWKadrach 2026-05-17 07:59
Z tego co wiem, pracy zdalnej okazjonalnej co do zasady nie wpisuje się do świadectwa pracy, bo to nie jest informacja, która należy do jego obowiązkowej treści. Chyba że w tej „wersji od płac” chodziło o jakiś wewnętrzny dokument albo rozliczenie, a nie samo świadectwo pracy?