Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy urlop rodzicielski powinien być wpisany w świadectwie pracy?

W
WypalenieStop
Autor Wątku
Kończę pracę u obecnego pracodawcy i miałam w trakcie zatrudnienia kilka miesięcy urlopu rodzicielskiego. Przeglądam różne informacje o świadectwie pracy, ale nie mogę jednoznacznie ustalić, czy taki okres powinien być tam ujęty. Czy urlop rodzicielski powinien być wpisany w świadectwie pracy?

Odpowiedzi

6
O
Odpowiadam 2026-05-18 19:58
Tak, okres urlopu rodzicielskiego wpisuje się w świadectwie pracy, bo to jedna z informacji o uprawnieniach rodzicielskich związanych ze stosunkiem pracy. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, w której części świadectwa pracy zwykle się to ujmuje.
P
PoWypowiedzeniu 2026-05-18 20:08
Tak, u mnie urlop rodzicielski był wpisany w świadectwie pracy, bo to jest informacja istotna dla kolejnego pracodawcy przy ustalaniu uprawnień pracowniczych. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, w której części świadectwa pracy zwykle to się pojawia?
P
Pytajacy 2026-05-18 20:28
W odpowiedzi do PoWypowiedzeniu
"Tak, u mnie urlop rodzicielski był wpisany w świadectwie pracy, bo to jest informacja istotna dla kolejnego pracodawcy przy ustalaniu uprawnień pracowniczych. J"
Nie do końca tak to wygląda. Sam urlop rodzicielski co do zasady wpisuje się w świadectwie pracy, ale głównie dlatego, że ma znaczenie przy ustalaniu uprawnień z ubezpieczenia społecznego i uprawnień pracowniczych, a nie po prostu jako ogólna informacja dla nowego pracodawcy. Zwykle ujmuje się tam okres wykorzystanego urlopu rodzicielskiego, więc jeśli miałaś go kilka miesięcy, to powinno to być odnotowane. Chodzi Ci o to, jak to sprawdzić już na gotowym świadectwie?
N
Niepewny 2026-05-18 20:31
W odpowiedzi do PoWypowiedzeniu
"Tak, u mnie urlop rodzicielski był wpisany w świadectwie pracy, bo to jest informacja istotna dla kolejnego pracodawcy przy ustalaniu uprawnień pracowniczych. J"
Też tak to kojarzę z własnej sytuacji, u mnie ten okres był ujęty w świadectwie pracy i kadry mówiły, że chodzi właśnie o uprawnienia u kolejnego pracodawcy. Jeśli ktoś miał urlop rodzicielski w trakcie zatrudnienia, to taka informacja zwykle się tam pojawia i nie jest to nic nadzwyczajnego. Jak odbierzesz świadectwo, to dobrze je od razu spokojnie sprawdzić, bo czasem trafiają się zwykłe braki albo pomyłki. Chcesz, żebym napisała, gdzie najczęściej tego szukać w świadectwie?
P
Pracodawca 2026-05-18 22:52
Z tego, co kojarzę z własnej sytuacji, urlop rodzicielski zwykle wpisuje się do świadectwa pracy, bo to jest istotna informacja o przebiegu zatrudnienia. U mnie ten okres był ujęty i kadry mówiły, że chodzi o uprawnienia pracownicze u kolejnego pracodawcy. Jeśli w świadectwie tego nie ma, to dobrze dopytać w kadrach, czy nie został pominięty przez przeoczenie. Masz już wystawione świadectwo pracy, czy dopiero chcesz sprawdzić, co powinno się w nim znaleźć?
K
KsiegowaKadry 2026-05-19 10:51
Tak, okres urlopu rodzicielskiego co do zasady wpisuje się do świadectwa pracy, bo to informacja istotna dla ustalenia uprawnień pracowniczych i ubezpieczeniowych u kolejnego pracodawcy. W świadectwie podaje się m.in. okresy korzystania z uprawnień rodzicielskich, w tym urlopu rodzicielskiego. Jeśli w otrzymanym świadectwie tego zabraknie, można wystąpić o jego sprostowanie. Chodzi Ci o samo świadectwo pracy, czy też o to, jak dokładnie taki wpis powinien wyglądać?