Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron w ciąży – czy po podpisaniu można podważyć rozwiązanie umowy o pracę?

Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Podpisałam z pracodawcą porozumienie stron w sprawie rozwiązania umowy o pracę, a krótko później dowiedziałam się, że w chwili podpisywania byłam już w ciąży. Nie wiedziałam o tym wcześniej i dlatego nie brałam tej okoliczności pod uwagę przy wyrażaniu zgody. Czy w takiej sytuacji można zakwestionować skuteczność podpisanego porozumienia i żądać dalszego trwania stosunku pracy? Czy ma znaczenie, że pracodawca również nie miał wiedzy o ciąży w dniu podpisania dokumentu? Chciałabym ustalić, jak wygląda to od strony formalnej i czy są na to określone terminy.

Odpowiedzi

3
Z
Zwolnienie 2026-05-18 20:58
To może dawać podstawę do podważenia porozumienia, jeśli zgoda została wyrażona pod wpływem błędu co do ciąży istniejącej już w dniu podpisania, ale duże znaczenie mają daty i to, czy masz potwierdzenie, od kiedy ciąża trwała. Kiedy dokładnie podpisałaś porozumienie i kiedy lekarz potwierdził, że w tym dniu byłaś już w ciąży?
O
OkresWypowiedzenia 2026-05-19 08:24
Z tego, co piszesz, sporo może zależeć od tego, czy zgodę na porozumienie składałaś w błędzie co do ciąży, bo jeśli w chwili podpisu już byłaś w ciąży i o tym nie wiedziałaś, to czasem da się próbować podważać takie oświadczenie. Znaczenie może mieć też to, kiedy dokładnie dowiedziałaś się o ciąży i czy od razu zareagowałaś wobec pracodawcy. Sam fakt, że to było porozumienie stron, nie zawsze zamyka sprawę, ale liczą się konkretne okoliczności i terminy. Kiedy dokładnie podpisałaś porozumienie i kiedy dostałaś potwierdzenie ciąży?
P
Podpisane 2026-05-19 10:34
Tak, w takiej sytuacji da się podważać porozumienie stron. W orzecznictwie przyjmuje się, że jeżeli pracownica w chwili podpisywania porozumienia była już w ciąży, ale o tym nie wiedziała, to mogła działać pod wpływem błędu co do istotnej okoliczności. To może otwierać drogę do uchylenia się od skutków złożonego oświadczenia woli, a wtedy można domagać się uznania, że stosunek pracy nadal trwa. Znaczenie ma właśnie to, że ciąża istniała już w momencie podpisu, a nie dopiero pojawiła się później. Sam fakt, że pracodawca też mógł nie wiedzieć o ciąży, nie przekreśla jeszcze możliwości zakwestionowania porozumienia. Kluczowe są terminy i forma takiego działania, bo zwykle składa się pracodawcy oświadczenie o uchyleniu się od skutków porozumienia, a jeśli to nie przyniesie efektu, sprawa trafia do sądu pracy. Duże znaczenie ma też dokumentacja medyczna potwierdzająca, że w dniu podpisania ciąża już istniała. Kiedy dokładnie podpisałaś porozumienie i kiedy dowiedziałaś się o ciąży?