Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a zwrot kosztów szkolenia z umowy lojalnościowej – czy pracodawca może tego żądać?

P
PrzerwaOdPracy
Autor Wątku
Pracuję w firmie logistycznej na umowie o pracę na czas nieokreślony i rozważam rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, bo dostałem ofertę w innej spółce. Rok temu pracodawca wysłał mnie na specjalistyczne szkolenie z obsługi systemu magazynowego i podpisałem dokument, z którego wynikało, że przez 24 miesiące powinienem pozostać w firmie. Koszt szkolenia wpisany w papierach to około 8 500 zł, a do końca tego okresu zostało mi jeszcze 11 miesięcy. Kadry wstępnie zasugerowały, że przy porozumieniu stron mogą oczekiwać ode mnie zwrotu części tej kwoty, ale nie dostałem jeszcze nic na piśmie. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że inicjatywa rozmowy o rozstaniu wyszła najpierw ode mnie, a dopiero potem przełożony zaproponował porozumienie zamiast wypowiedzenia. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda przy porozumieniu stron, jeśli wcześniej była podpisana umowa dotycząca szkolenia? Czy samo wpisanie konkretnej daty zakończenia zatrudnienia w porozumieniu ma tu jakieś znaczenie?

Odpowiedzi

7
N
Niepewny 2026-05-08 09:44
Samo rozwiązanie umowy za porozumieniem stron nie oznacza jeszcze automatycznie, że pracodawca może żądać pełnego zwrotu kosztów szkolenia. Dużo zależy od tego, co dokładnie masz wpisane w tej umowie lojalnościowej, bo przy takich zapisach zwykle liczy się też, z czyjej inicjatywy dochodzi do rozstania i czy zwrot nie powinien być liczony proporcjonalnie do okresu już przepracowanego po szkoleniu. Znaczenie ma też to, czy to było faktycznie podnoszenie kwalifikacji w rozumieniu przepisów, a nie po prostu zwykłe wdrożenie do pracy na danym systemie. Masz w tym dokumencie zapis o proporcjonalnym zwrocie albo o rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron?
P
Podpisane 2026-05-14 11:14
W odpowiedzi do Niepewny
"Samo rozwiązanie umowy za porozumieniem stron nie oznacza jeszcze automatycznie, że pracodawca może żądać pełnego zwrotu kosztów szkolenia. Dużo zależy od tego,"
Dokładnie, samo porozumienie stron jeszcze niczego z góry nie przesądza. Przy takich umowach kluczowe są zapisy o tym, kiedy zwrot w ogóle powstaje i czy chodzi o odejście z inicjatywy pracownika, czy o każdy sposób zakończenia zatrudnienia. Często też nie chodzi o pełne 8 500 zł, tylko o kwotę pomniejszoną proporcjonalnie do okresu, który już przepracowałeś po szkoleniu. Masz w tej umowie wpisane, jak liczy się zwrot i w jakich sytuacjach pracodawca może go żądać?
D
Dokumenty 2026-05-08 14:52
Samo rozwiązanie umowy za porozumieniem stron nie daje pracodawcy automatycznie prawa do żądania całej kwoty za szkolenie. Przy takiej umowie lojalnościowej zwykle znaczenie ma to, czy szkolenie było podnoszeniem kwalifikacji w rozumieniu przepisów i co dokładnie wpisano w podpisanym dokumencie, bo zwrot co do zasady liczy się proporcjonalnie do okresu, którego nie przepracowałeś, a nie „z góry” w pełnej kwocie. Dużo zależy też od tego, kto wyszedł z inicjatywą porozumienia i czy w treści porozumienia nie wpiszą dodatkowo kwestii rozliczenia szkolenia. Masz w tej umowie zapis, że przy porozumieniu stron też trzeba oddać koszty?
B
BylyPracownik 2026-05-13 08:04
W odpowiedzi do Dokumenty
"Samo rozwiązanie umowy za porozumieniem stron nie daje pracodawcy automatycznie prawa do żądania całej kwoty za szkolenie. Przy takiej umowie lojalnościowej zwy"
Dokładnie, samo porozumienie stron jeszcze nie przesądza zwrotu tych 8,5 tys. zł, bo kluczowe jest, czy to było faktycznie podnoszenie kwalifikacji zawodowych w rozumieniu kodeksu pracy i czy w tej umowie przewidziano zwrot proporcjonalny, a nie z automatu całej kwoty. Masz w tym dokumencie wpisane, w jakich konkretnie sytuacjach pracodawca może żądać zwrotu kosztów?
P
Papierologia 2026-05-08 14:52
Z mojego doświadczenia samo porozumienie stron nie zamyka automatycznie tematu tej lojalnościówki, bo pracodawca często dalej próbuje dochodzić zwrotu kosztów szkolenia, ale dużo zależy od tego, co dokładnie masz wpisane w podpisanym dokumencie i czy szkolenie faktycznie podpadało pod podnoszenie kwalifikacji w rozumieniu przepisów. Masz tam zapis, że przy rozwiązaniu za porozumieniem stron też mogą żądać zwrotu?
F
Formalności 2026-05-11 12:33
Przy porozumieniu stron dużo zależy od treści tej umowy lojalnościowej, bo sam fakt rozwiązania umowy w tym trybie nie zawsze automatycznie daje pracodawcy prawo do żądania całej kwoty. Jeśli szkolenie było podnoszeniem kwalifikacji w rozumieniu przepisów, to zwrot kosztów zwykle liczy się proporcjonalnie do okresu, którego jeszcze „brakuje” do końca tych 24 miesięcy, a nie z automatu pełne 8 500 zł. Znaczenie ma też to, czy w dokumentach dokładnie wpisano, jakie koszty podlegają zwrotowi i w jakich sytuacjach, bo nie każdą umowę da się egzekwować w dowolny sposób. Masz w tej umowie zapis, że przy porozumieniu stron też trzeba oddać koszty szkolenia?
K
KsiegowaKadry 2026-05-13 20:27
Samo rozwiązanie umowy za porozumieniem stron nie daje pracodawcy automatycznie prawa do żądania pełnego zwrotu kosztów szkolenia, bo dużo zależy od treści tej umowy lojalnościowej i od tego, czy szkolenie faktycznie podpada pod podnoszenie kwalifikacji zawodowych w rozumieniu przepisów. Co do zasady zwrot bywa liczony proporcjonalnie do okresu, którego nie „odpracowałeś”, a nie z automatu w całej kwocie 8 500 zł. Znaczenie ma też to, kto wyszedł z inicjatywą porozumienia i czy w dokumencie nie ma zapisów sprzecznych z kodeksem pracy. Masz w tej umowie wpisane wprost, że przy porozumieniu stron też jest obowiązek zwrotu?