Porozumienie stron
•
Porozumienie stron a zwrot kosztów szkolenia z umowy lojalnościowej – czy pracodawca może tego żądać?
P
PrzerwaOdPracy
Autor Wątku
Pracuję w firmie logistycznej na umowie o pracę na czas nieokreślony i rozważam rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, bo dostałem ofertę w innej spółce. Rok temu pracodawca wysłał mnie na specjalistyczne szkolenie z obsługi systemu magazynowego i podpisałem dokument, z którego wynikało, że przez 24 miesiące powinienem pozostać w firmie. Koszt szkolenia wpisany w papierach to około 8 500 zł, a do końca tego okresu zostało mi jeszcze 11 miesięcy. Kadry wstępnie zasugerowały, że przy porozumieniu stron mogą oczekiwać ode mnie zwrotu części tej kwoty, ale nie dostałem jeszcze nic na piśmie. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że inicjatywa rozmowy o rozstaniu wyszła najpierw ode mnie, a dopiero potem przełożony zaproponował porozumienie zamiast wypowiedzenia. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda przy porozumieniu stron, jeśli wcześniej była podpisana umowa dotycząca szkolenia? Czy samo wpisanie konkretnej daty zakończenia zatrudnienia w porozumieniu ma tu jakieś znaczenie?