Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Czy można wycofać zgodę na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron po podpisaniu dokumentu?

P
PrzerwaOdPracy
Autor Wątku
Pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony w spółce z o.o. z branży e-commerce i jestem zatrudniony tam od ponad 4 lat. W zeszłym tygodniu podpisałem przygotowane przez pracodawcę porozumienie stron, zgodnie z którym umowa miałaby się rozwiązać z końcem miesiąca. Zgodziłem się na to, bo miałem mieć od razu nową pracę, ale nowy pracodawca właśnie przesunął mi start o kilka tygodni. U mnie w firmie dokument podpisałem tylko ja, a egzemplarza z podpisem pracodawcy jeszcze nie dostałem do ręki. Dodatkowo mam jeszcze niewypłaconą premię miesięczną w wysokości około 2 800 zł brutto i nie wiem, czy to też może mieć znaczenie przy całej sprawie. Czy w takiej sytuacji da się cofnąć zgodę na porozumienie stron, jeśli zmieniły się okoliczności po mojej stronie? Czy ma znaczenie to, że termin rozwiązania umowy jeszcze nie minął, a dział kadr twierdzi, że wszystko jest już zamknięte?

Odpowiedzi

5
P
Pytajacy 2026-05-13 12:07
Co do zasady po podpisaniu porozumienia stron nie da się go już jednostronnie „cofnąć”, bo obie strony już złożyły zgodę. Da się to odkręcić tylko wtedy, jeśli pracodawca też zgodzi się zmienić albo uchylić to porozumienie. Znaczenie może mieć jeszcze to, czy dokument został już podpisany przez obie strony i czy masz jego egzemplarz. Pracodawca też już to podpisał?
P
Porozumienie 2026-05-13 15:10
W odpowiedzi do Pytajacy
"Co do zasady po podpisaniu porozumienia stron nie da się go już jednostronnie „cofnąć”, bo obie strony już złożyły zgodę. Da się to odkręcić tylko wtedy, jeśli "
Tak, tu kluczowe jest to, czy porozumienie zostało już skutecznie zawarte i czy pracodawca byłby skłonny zgodzić się na jego zmianę, bo samym jednostronnym oświadczeniem raczej tego nie odkręcisz. Podpisały już obie strony i masz egzemplarz tego dokumentu?
P
Podpisane 2026-05-13 18:33
Z tego co przerabiałem, po podpisaniu porozumienia stron nie da się go już jednostronnie odkręcić, bo obie strony już złożyły zgodne oświadczenia. U mnie w podobnej sytuacji wszystko rozbiło się o dobrą wolę pracodawcy i tylko dlatego udało się dogadać aneks albo cofnięcie wcześniejszego ustalenia. Jak firma nie będzie chciała tego zmieniać, to samo „rozmyślenie się” raczej nie wystarczy. Masz z nimi jeszcze normalny kontakt i jest przestrzeń, żeby pogadać z HR albo szefem?
L
L4iPraca 2026-05-14 13:10
Samo podpisanie porozumienia stron zwykle zamyka temat i jedna strona nie może go potem jednostronnie cofnąć, jeśli druga się na to nie zgodzi. Da się jeszcze próbować rozmawiać z pracodawcą o anulowaniu tego porozumienia albo podpisaniu nowego, które zmieni termin rozwiązania umowy, ale to już zależy od jego dobrej woli. Jeśli podpisałeś dokument pod wpływem błędu co do nowej pracy, to czasem da się to podnosić, tylko w praktyce bywa z tym różnie i dużo zależy od okoliczności. Czy pracodawca już potwierdził, że nie zgadza się na cofnięcie porozumienia?
P
Pracodawca 2026-05-15 08:21
Z tego co przerabiałem, po podpisaniu porozumienia stron nie da się go jednostronnie cofnąć, chyba że pracodawca zgodzi się zmienić ustalenia albo podpisać nowe porozumienie. Próbowałeś już z nimi normalnie pogadać, czy jest szansa przesunąć termin rozwiązania umowy?