Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Czy można podpisać porozumienie stron będąc na L4 i czy umowa rozwiąże się w ustalonym terminie?

W
WypowiedzenieMinus
Autor Wątku
Pracuję na etacie w spółce z o.o. z branży handlowej i od prawie 4 lat mam umowę na czas nieokreślony. Od dwóch tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim po zabiegu i dostałem od pracodawcy propozycję rozwiązania umowy za porozumieniem stron z datą końcową na 31 maja. Kadry napisały, że dokument mogą mi wysłać mailem, a podpis mam odesłać skanem, bo nie ma potrzeby przyjeżdżać do biura. Nie wiem, czy podpisanie takiego porozumienia podczas L4 jest w ogóle normalną praktyką i czy później ktoś nie zakwestionuje jego ważności. Zastanawia mnie też, czy jeśli do ustalonej daty nadal będę na zwolnieniu, to umowa i tak rozwiąże się w tym terminie. Mam jeszcze służbowy laptop, kartę paliwową i niewypłaconą część premii miesięcznej około 1800 zł, więc chciałbym wiedzieć, jak to zwykle wygląda przy takim zakończeniu współpracy. Czy ktoś miał podobną sytuację i podpisywał porozumienie stron będąc już na L4?

Odpowiedzi

9
Z
ZmianaMiasta 2026-05-09 15:59
Tak, da się podpisać porozumienie stron będąc na L4, bo to nie jest wypowiedzenie od pracodawcy, tylko obie strony zgadzają się na konkretną datę i wtedy umowa rozwiązuje się w ustalonym terminie, nawet jeśli zwolnienie jeszcze trwa. U mnie też wszystko poszło zdalnie mailem i skanem, tylko dobrze przeczytaj, czy w porozumieniu nie ma żadnych dodatkowych zapisów poza samą datą 31 maja.
B
BylyPracownik 2026-05-10 09:15
W odpowiedzi do ZmianaMiasta
"Tak, da się podpisać porozumienie stron będąc na L4, bo to nie jest wypowiedzenie od pracodawcy, tylko obie strony zgadzają się na konkretną datę i wtedy umowa "
Też mam podobne doświadczenie i to, co pisze ZmianaMiasta, zgadza się z praktyką. Na L4 można podpisać porozumienie stron, bo tu nie chodzi o jednostronne wypowiedzenie, tylko o zgodę obu stron na zakończenie umowy w konkretnej dacie. U mnie też obyło się bez przyjazdu do firmy, dokument przyszedł mailowo, odesłałem podpisany skan i kadry to zaakceptowały. Jeśli w porozumieniu wpiszą 31 maja, to umowa rozwiąże się właśnie wtedy, nawet jeśli zwolnienie lekarskie jeszcze będzie trwało. Trzeba tylko spokojnie przeczytać, czy w treści nie ma jakichś dodatkowych zapisów, których wcześniej nie było ustalone. Dobrze też dopilnować, żebyś dostał swoją kopię z tą samą datą i podpisami, bo potem nie ma niedomówień. Sam fakt bycia na L4 nie blokuje takiego zakończenia zatrudnienia. Masz już od nich gotowy projekt porozumienia do wglądu?
P
Papierologia 2026-05-09 16:19
Tak, samo L4 nie blokuje podpisania porozumienia stron, bo tu obie strony zgadzają się na zakończenie umowy. Jeśli w porozumieniu wpiszecie datę 31 maja, to co do zasady umowa rozwiąże się właśnie tego dnia, nawet jeśli nadal będziesz na zwolnieniu. Sam skan podpisanego dokumentu też bywa w praktyce stosowany, tylko dobrze, żeby treść porozumienia była jasna i żebyś miał jego kopię. Masz już w tym dokumencie wpisane, co z urlopem i ewentualnym rozliczeniem do dnia rozwiązania umowy?
K
KolegaZPracy 2026-05-09 17:23
W odpowiedzi do Papierologia
"Tak, samo L4 nie blokuje podpisania porozumienia stron, bo tu obie strony zgadzają się na zakończenie umowy. Jeśli w porozumieniu wpiszecie datę 31 maja, to co "
Też bym to tak rozumiał, że samo L4 nie zamyka drogi do porozumienia i jeśli wpiszecie konkretną datę, to umowa skończy się wtedy, ale dopytałbym jeszcze kadry, czy akceptują sam skan i czy potem nie będą chcieli dosłać oryginału. Masz już od nich projekt porozumienia z tą datą 31 maja?
Z
ZmieniamCV 2026-05-09 16:42
Tak, samo przebywanie na L4 nie blokuje podpisania porozumienia stron, bo tu obie strony zgadzają się na zakończenie umowy i ochrona przed wypowiedzeniem działa trochę inaczej. Jeśli podpiszesz porozumienie z datą rozwiązania na 31 maja, to umowa co do zasady rozwiąże się właśnie tego dnia, nawet jeśli zwolnienie lekarskie nadal będzie trwało. Odesłanie skanu mailem też jest w praktyce często stosowane, chociaż dobrze, żeby z treści maila i dokumentu jasno wynikało, że akceptujesz konkretne warunki i datę. Masz już wpisaną w projekcie porozumienia dokładną datę 31 maja i informację, że to rozwiązanie następuje za zgodą obu stron?
K
Konsultant 2026-05-10 08:22
W odpowiedzi do ZmieniamCV
"Tak, samo przebywanie na L4 nie blokuje podpisania porozumienia stron, bo tu obie strony zgadzają się na zakończenie umowy i ochrona przed wypowiedzeniem działa"
Tak, tu sedno jest takie, że L4 samo w sobie nie wyklucza podpisania porozumienia, bo to nie jest jednostronne wypowiedzenie od pracodawcy, tylko wspólne ustalenie terminu zakończenia umowy. Jeśli obie strony zgodzą się na 31 maja, to właśnie wtedy stosunek pracy co do zasady się skończy, nawet jeżeli w tym czasie nadal trwa zwolnienie lekarskie. Samo przesłanie dokumentu mailem i odesłanie skanu też jest w praktyce spotykane, tylko dobrze, żeby z treści jasno wynikało, że akceptujesz konkretne warunki i konkretną datę. Trzeba tylko pamiętać, że porozumienie działa wtedy, gdy naprawdę je przyjmiesz, więc bez Twojej zgody pracodawca nie może tego po prostu narzucić. Dobrze też przeczytać, czy w dokumencie nie ma dodatkowych zapisów, np. o urlopie, odprawie, rozliczeniu sprzętu albo zrzeczeniu się jakichś roszczeń. Jeżeli nic takiego tam nie ma, to sama kwestia L4 nie blokuje skuteczności takiego rozwiązania. Istotne jest też, od kiedy do kiedy masz wystawione obecne zwolnienie, bo to może mieć znaczenie przy rozliczeniach po ustaniu zatrudnienia. Masz już projekt tego porozumienia i sprawdzałeś, czy poza datą 31 maja nie ma tam żadnych dodatkowych warunków?
P
Porozumienie 2026-05-09 17:03
Tak, samo L4 nie blokuje podpisania porozumienia stron, bo tu obie strony zgadzają się na zakończenie umowy. Jeśli w porozumieniu wpiszecie datę 31 maja, to co do zasady umowa rozwiąże się właśnie tego dnia, nawet jeśli dalej będziesz na zwolnieniu. Skoro kadry dopuszczają obieg mailowy, to skan podpisanego dokumentu zwykle jest w praktyce akceptowany, byle treść porozumienia była jasna i obie strony miały ten sam dokument. Masz już od nich projekt z wpisaną konkretną datą i informacją, że to rozwiązanie za porozumieniem stron?
Z
ZaleglyUrlop 2026-05-09 17:03
Tak, na L4 można podpisać rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, bo tu obie strony muszą się po prostu zgodzić na zakończenie stosunku pracy. Jeśli w porozumieniu wpiszecie konkretną datę, np. 31 maja, to umowa rozwiąże się właśnie tego dnia, nawet jeśli do tego czasu nadal będziesz na zwolnieniu. Samo przesłanie dokumentu mailem i odesłanie podpisanego skanu też jest w praktyce spotykane, tylko dobrze, żeby z treści jasno wynikało, że akceptujesz porozumienie i termin rozwiązania umowy. Masz już od kadr gotowy projekt tego porozumienia do przeczytania?
R
Rozliczenia 2026-05-10 07:42
Samo L4 nie blokuje podpisania porozumienia stron, bo tu obie strony zgadzają się na rozwiązanie umowy i może ono wskazywać konkretną datę, np. 31 maja. Skan podpisanego dokumentu też bywa w praktyce akceptowany, chociaż dobrze, żeby z treści jasno wynikało, od kiedy i na jakich zasadach umowa ma się zakończyć. Kluczowe jest raczej to, czy Ty faktycznie chcesz się na to zgodzić, bo przy porozumieniu nie działa ta sama ochrona co przy wypowiedzeniu od pracodawcy. Czy w tym porozumieniu masz wpisane coś o ekwiwalencie za urlop albo innych rozliczeniach?