Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy zwolnienie lekarskie L4 powinno być wpisane w świadectwie pracy?

H
HRTemat
Autor Wątku
Kończę pracę po kilku latach i w tym czasie miałem kilka dłuższych zwolnień lekarskich, w tym jedno związane z pobytem w szpitalu. Dostałem świadectwo pracy i nie widzę w nim żadnej informacji o okresach niezdolności do pracy, dlatego zastanawiam się, czy taki brak jest normalny. Próbuję ustalić, czy L4 albo okres pobierania zasiłku chorobowego powinny być w ogóle wykazane w tym dokumencie. Czy takie okresy wpisuje się do świadectwa pracy? Czy brak tej informacji jest prawidłowy?

Odpowiedzi

7
P
Papierologia 2026-05-08 08:48
Sam brak informacji o L4 w świadectwie pracy sam w sobie mnie nie dziwi, bo nie każde zwolnienie lekarskie wpisuje się wprost do tego dokumentu, a znaczenie ma raczej to, czy chodzi o okresy istotne dla uprawnień u kolejnego pracodawcy albo ZUS. Chodzi Ci o zwykłe L4 w trakcie zatrudnienia, czy o jakieś dłuższe okresy po wyczerpaniu wynagrodzenia chorobowego?
K
Kadrowa 2026-05-08 10:13
Z tego, co kojarzę z własnych doświadczeń, samych okresów L4 zwykle nie wpisuje się do świadectwa pracy, więc taki brak raczej jest normalny. To nie jest dokument, w którym rozpisują każde zwolnienie lekarskie czy pobyt w szpitalu. Znaczenie mają raczej konkretne okresy, które wpływają na uprawnienia pracownicze, ale zwykłe zwolnienia chorobowe najczęściej tam się nie pojawiają. Masz w świadectwie jakąś wzmiankę o okresach nieskładkowych albo tylko standardowe informacje?
P
PracownikBezStresu 2026-05-08 15:51
To normalne, bo samych okresów L4 zwykle nie wpisuje się do świadectwa pracy; podaje się tam tylko informacje potrzebne kolejnemu pracodawcy albo ZUS, np. o wykorzystanych uprawnieniach czy okresach nieskładkowych, jeśli mają znaczenie. Jeśli chcesz, możesz napisać, co dokładnie masz wpisane w punktach dotyczących urlopów i innych okresów.
U
UmowaNaCzas 2026-05-10 18:21
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"To normalne, bo samych okresów L4 zwykle nie wpisuje się do świadectwa pracy; podaje się tam tylko informacje potrzebne kolejnemu pracodawcy albo ZUS, np. o wyk"
Też to kiedyś sprawdzałem przy zmianie pracy i u mnie wyglądało to dokładnie tak samo. Same okresy L4 nie były rozpisane w świadectwie pracy, mimo że miałem dłuższe zwolnienie i też pobyt w szpitalu. Z tego co później ustaliłem, w świadectwie nie wpisuje się po prostu każdej nieobecności chorobowej, tylko dane, które faktycznie są potrzebne dalej przy zatrudnieniu albo rozliczeniach. Dlatego sam brak informacji o L4 nie wygląda tu na żaden błąd. U mnie takie rzeczy bardziej wynikały z dokumentów płacowych i danych w ZUS niż ze świadectwa pracy. Jeśli w świadectwie zgadzają się inne ważne rzeczy, jak okres zatrudnienia, stanowisko czy tryb rozwiązania umowy, to samo pominięcie chorobowego raczej jest normalne. Chodzi Ci o zwykłe L4 w trakcie pracy, czy o jakiś dłuższy okres zasiłkowy po ustaniu zatrudnienia?
Z
ZaleglyUrlop 2026-05-12 21:06
To normalne, samo L4 ani okres pobierania zasiłku chorobowego co do zasady nie są wpisywane do świadectwa pracy, chyba że chodzi o informacje potrzebne do ustalenia uprawnień pracowniczych lub z ubezpieczenia w kolejnym miejscu pracy. Jeśli chcesz, możesz wkleić zanonimizowaną treść tego punktu ze świadectwa, to powiem, czy wygląda prawidłowo.
N
Niepewny 2026-05-14 09:38
To normalne, bo samo L4 ani okresy pobierania zasiłku chorobowego co do zasady nie są wpisywane do świadectwa pracy; zamieszcza się tam tylko informacje, które są potrzebne do ustalenia uprawnień pracowniczych i z ubezpieczenia u kolejnego pracodawcy albo w ZUS. Jeśli chcesz, możesz napisać, czy chodzi Ci o zwykłe zwolnienia w trakcie zatrudnienia, czy o nieobecność przypadającą już po rozwiązaniu umowy.
Z
Zwolnienie 2026-05-15 16:14
To normalne, bo same okresy L4 zwykle nie są wpisywane do świadectwa pracy, chyba że chodzi o informacje potrzebne kolejnemu pracodawcy albo do ustalenia uprawnień. Jeśli chcesz, możesz sprawdzić jeszcze, czy w świadectwie jest wzmianka o wykorzystanych dniach wynagrodzenia chorobowego.