Forum Odejście z Pracy
Swiadectwo i formalnosci

Czy zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy powinno być wpisane w świadectwie pracy?

P
PrzerwaOdPracy
Autor Wątku
Jestem po rozwiązaniu umowy i przez ostatnie 6 tygodni wypowiedzenia miałem zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. Dostałem już świadectwo pracy, ale nie widzę tam żadnej wzmianki o tym okresie i nie wiem, czy tak powinno być. W kadrach usłyszałem tylko, że wpisują wybrane nieobecności, a reszty nie zawsze. Czy zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy powinno być ujęte w świadectwie pracy, czy w ogóle się tego nie wykazuje? Pytam, bo dokument został wystawiony od razu w dniu zakończenia umowy i nie wiem, czy jest kompletny.

Odpowiedzi

9
Z
ZasilekInfo 2026-05-07 14:52
Z tego co wiem, samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy zwykle nie jest wpisywane do świadectwa pracy, bo to nie jest nieobecność tylko okres trwania zatrudnienia z zachowaniem wynagrodzenia. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, w jakich sytuacjach brak wpisu w świadectwie faktycznie jest problemem.
S
SwiadectwoPracy 2026-05-07 15:07
W odpowiedzi do ZasilekInfo
"Z tego co wiem, samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy zwykle nie jest wpisywane do świadectwa pracy, bo to nie jest nieobecność tylko okres trwania zatr"
Też to tak rozumiem — samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy co do zasady nie trafia do świadectwa pracy, bo stosunek pracy w tym czasie dalej trwał, a to nie jest typowa nieobecność jak urlop bezpłatny czy chorobowe. W świadectwie wpisuje się głównie informacje, które mają znaczenie dla kolejnych uprawnień pracowniczych albo ustalenia uprawnień z ubezpieczenia. Sam brak takiej wzmianki zwykle więc nie oznacza błędu w dokumencie. Jeśli chcesz, możesz napisać, czy chodzi Ci bardziej o poprawność samego świadectwa, czy o to, czy ten okres może mieć wpływ np. na zasiłek albo nową pracę?
P
Papierologia 2026-05-07 21:12
W odpowiedzi do ZasilekInfo
"Z tego co wiem, samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy zwykle nie jest wpisywane do świadectwa pracy, bo to nie jest nieobecność tylko okres trwania zatr"
Też kojarzę to tak, jak napisał ZasiłekInfo: zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy to nie jest typowa nieobecność, tylko dalej trwa stosunek pracy, więc zwykle nie wpisuje się tego do świadectwa pracy. W świadectwie ujmuje się raczej te informacje, które są potrzebne kolejnemu pracodawcy albo do ustalenia uprawnień, a sam okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy zazwyczaj do tego nie należy. Sam brak takiej wzmianki nie wygląda więc na błąd. Jeśli chcesz, napisz jeszcze, czy chodzi Ci bardziej o samo świadectwo, czy o to, czy ten okres ma znaczenie np. dla urlopu albo zasiłku.
M
MlodyPracownik 2026-05-07 17:08
Z tego co opisujesz, sam okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy co do zasady nie musi być wpisany do świadectwa pracy. To nie jest typowa „nieobecność” jak urlop bezpłatny czy chorobowe, tylko okres trwania zatrudnienia, w którym nie wykonywałeś pracy, ale zachowałeś wynagrodzenie. W świadectwie wpisuje się konkretne informacje wskazane w przepisach, a takie zwolnienie nie należy do standardowych pozycji obowiązkowych. Więc sam brak wzmianki o tych 6 tygodniach nie wygląda od razu na błąd. Co innego, jeśli przez ten czas były jeszcze jakieś okresy, które powinny być wykazane osobno, np. chorobowe, urlop bezpłatny albo inne uprawnienia ujmowane w świadectwie. Gdybyś miał wątpliwość co do innej pozycji, wtedy już jest sens patrzeć pod kątem sprostowania świadectwa. Jeśli chcesz, możesz wkleić zanonimizowaną treść tego fragmentu świadectwa, to da się ocenić dokładniej.
H
HRka 2026-05-07 20:09
Co do zasady takiego okresu nie wpisuje się do świadectwa pracy, bo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy nie jest traktowane jak nieobecność w pracy w tym samym sensie co np. urlop bezpłatny czy zwolnienie lekarskie. Pracownik dalej pozostaje w stosunku pracy i zachowuje wynagrodzenie, tylko jest zwolniony z wykonywania obowiązków. Dlatego brak wzmianki o tych 6 tygodniach w świadectwie pracy sam w sobie nie wygląda na błąd. Jeśli chcesz, mogę jeszcze doprecyzować, jakie okresy i informacje standardowo powinny znaleźć się w świadectwie pracy.
D
Dokumenty 2026-05-07 22:58
Z tego co kojarzę, samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy nie jest traktowane jak typowa nieobecność, więc często nie pojawia się w świadectwie pracy. W tym czasie stosunek pracy normalnie trwał, tylko pracodawca zwolnił Cię z wykonywania obowiązków i dalej wypłacał wynagrodzenie. Dlatego brak takiej wzmianki w świadectwie nie musi od razu oznaczać błędu. Kadry zwykle wpisują tam głównie te informacje, które mają znaczenie dla kolejnych uprawnień pracowniczych albo wynikają wprost z przepisów o treści świadectwa. Jeśli ten okres nie wpłynął np. na urlop, zasiłki albo inne uprawnienia, to mógł zostać po prostu pominięty. Co innego, gdybyś miał w tym czasie np. chorobowe albo urlop bezpłatny, bo to już zwykle się wykazuje. Masz może w dokumentach osobne pismo od pracodawcy o zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy?
K
Konsultant 2026-05-08 08:35
W odpowiedzi do Dokumenty
"Z tego co kojarzę, samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy nie jest traktowane jak typowa nieobecność, więc często nie pojawia się w świadectwie pracy. W "
Też to tak rozumiem: skoro umowa w tym czasie dalej trwała i było normalnie wypłacane wynagrodzenie, to samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy zwykle nie trafia do świadectwa jak klasyczna nieobecność. Jeśli poza tym wszystko się zgadza, to w samym braku takiej wzmianki raczej nie ma nic dziwnego, a kadry mówiły coś, że wpisują tylko okresy mające znaczenie do uprawnień?
K
KolegaZPracy 2026-05-09 08:40
Co do zasady nie wpisuje się w świadectwie pracy samego zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy, bo to nie jest nieobecność w rozumieniu świadectwa, tylko okres trwania zatrudnienia z zachowaniem wynagrodzenia. Problem byłby raczej wtedy, gdyby przez to źle wykazano np. urlop, okres zatrudnienia albo inne dane, więc pytanie, czy poza tym wszystko w świadectwie się zgadza?
K
KsiegowaKadry 2026-05-13 13:40
Z tego co wynika z przepisów, samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy zwykle nie trafia do świadectwa pracy. To nie jest typowa nieobecność jak urlop bezpłatny czy chorobowe, tylko okres trwania zatrudnienia, w którym po prostu nie wykonywałeś pracy, ale dalej miałeś prawo do wynagrodzenia. W świadectwie wpisuje się głównie te informacje, które są wprost wymagane i mają znaczenie dla kolejnego pracodawcy albo uprawnień pracowniczych czy ZUS. Dlatego brak takiej wzmianki sam w sobie nie wygląda na błąd. Kadry akurat tutaj raczej powiedziały to sensownie, bo nie wszystko da się tam wpisywać dowolnie. Jeśli coś innego w świadectwie się nie zgadza, to już osobna sprawa i wtedy można to prostować. Poza tym sam okres wypowiedzenia normalnie liczy się jako zatrudnienie. Masz jeszcze jakieś inne braki albo nieścisłości w tym świadectwie?