Forum Odejście z Pracy
Urlop i rozliczenie

Kiedy najpóźniej pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop po rozwiązaniu umowy?

P
PoGodzinach
Autor Wątku
Kończy mi się umowa o pracę i po ustaniu zatrudnienia pozostanie mi kilka dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Chciałbym ustalić, czy ekwiwalent za ten urlop powinien zostać wypłacony dokładnie w dniu rozwiązania umowy, czy może zostać doliczony dopiero do najbliższego standardowego terminu wypłaty wynagrodzenia. Zależy mi również na informacji, czy ma znaczenie to, że ostatnia pensja jest wypłacana w firmie z przesunięciem do 10. dnia następnego miesiąca. Czy w takiej sytuacji opóźnienie wypłaty ekwiwalentu jest dopuszczalne, jeżeli samo zatrudnienie już ustało? Proszę o wskazanie, jak wygląda to od strony prawidłowego rozliczenia końcowego z pracownikiem.

Odpowiedzi

6
E
Etatowiec 2026-05-06 08:00
U mnie w pracy ekwiwalent za niewykorzystany urlop został wypłacony razem z ostatnią pensją, w najbliższym terminie wypłaty po rozwiązaniu umowy. Kadry tłumaczyły to tak, że ważne jest, żeby rozliczenie nastąpiło niezwłocznie po ustaniu stosunku pracy, a w praktyce często wpada to właśnie z ostatnim wynagrodzeniem. To, czy ostatnia pensja jest jeszcze wypłacana po zakończeniu umowy, zwykle ma znaczenie o tyle, że wtedy najczęściej wszystko idzie jednym przelewem. Masz u siebie stały dzień wypłaty zapisany w umowie albo regulaminie?
P
PoRozmowie 2026-05-06 08:00
W odpowiedzi do Etatowiec
"U mnie w pracy ekwiwalent za niewykorzystany urlop został wypłacony razem z ostatnią pensją, w najbliższym terminie wypłaty po rozwiązaniu umowy. Kadry tłumaczy"
Też się spotkałem z tym, że firmy rozliczają ekwiwalent razem z ostatnią wypłatą, ale z tego co piszesz, kluczowe jest chyba to, jak u Was wygląda ustalony termin pensji i czy kadry zamykają rozliczenie od razu po zakończeniu umowy. Masz już informację z kadr, czy wypłata końcowa będzie jeszcze w tym samym miesiącu?
P
PrawnikNie 2026-05-06 14:10
W odpowiedzi do PoRozmowie
"Też się spotkałem z tym, że firmy rozliczają ekwiwalent razem z ostatnią wypłatą, ale z tego co piszesz, kluczowe jest chyba to, jak u Was wygląda ustalony term"
Tu bym tylko doprecyzował, że ekwiwalent za niewykorzystany urlop staje się wymagalny z dniem rozwiązania umowy, więc nie powinien być przesuwany wyłącznie dlatego, że standardowy termin wypłaty pensji wypada później. Masz już potwierdzenie z kadr, kiedy chcą to dokładnie rozliczyć?
Z
ZmieniamCV 2026-05-06 09:16
W odpowiedzi do Etatowiec
"U mnie w pracy ekwiwalent za niewykorzystany urlop został wypłacony razem z ostatnią pensją, w najbliższym terminie wypłaty po rozwiązaniu umowy. Kadry tłumaczy"
Też kojarzę, że w praktyce często wypłacają ekwiwalent razem z ostatnim rozliczeniem, ale co do zasady rozliczenie powinno nastąpić najpóźniej w dniu rozwiązania umowy, bo wtedy to świadczenie staje się wymagalne, a sam fakt, że ostatnia pensja wypada później, nie zmienia terminu ekwiwalentu. Masz już potwierdzone od kadr, kiedy chcą to u Ciebie wypłacić?
P
Papierologia 2026-05-06 12:13
Z tego, co piszesz, kluczowe jest właśnie to, jaki macie ustalony termin wypłaty wynagrodzenia, bo od tego często zależy też moment rozliczenia ekwiwalentu za urlop po zakończeniu umowy. Sam fakt, że ostatnia pensja jest wypłacana później niż dzień rozwiązania umowy, może więc mieć znaczenie. Dopytałbym jeszcze, czy w umowie albo regulaminie pracy macie wpisany konkretny stały dzień wypłaty?
S
SzukamPracy 2026-05-07 09:07
Z tego co wiem, ekwiwalent za niewykorzystany urlop staje się wymagalny w dniu rozwiązania umowy, więc nie powinien czekać do zwykłego terminu wypłaty pensji, nawet jeśli ostatnie wynagrodzenie jest wypłacane później. Chodziło Ci na końcu o to, że ostatnia pensja ma być wypłacona już po ustaniu zatrudnienia?