Forum Odejście z Pracy
Urlop i rozliczenie

Urlop bezpłatny przed odejściem z pracy a naliczenie urlopu wypoczynkowego i ekwiwalentu?

U
UmowaDoZmiany
Autor Wątku
Od kilku miesięcy jestem na urlopie bezpłatnym za zgodą pracodawcy i chcę rozwiązać umowę o pracę z końcem najbliższego miesiąca. Przed urlopem bezpłatnym miałem jeszcze niewykorzystany urlop wypoczynkowy z tego roku oraz kilka dni zaległych. Kadry zapowiedziały, że rozliczą wszystko dopiero przy ostatniej wypłacie, ale nie wiem, czy okres urlopu bezpłatnego zmienia liczbę dni do ekwiwalentu. Zależy mi głównie na tym, żeby zrozumieć, jak powinna wyglądać końcowa informacja o urlopie i wypłata. Czy urlop bezpłatny obniża wymiar urlopu przy odejściu? Czy zaległy urlop sprzed urlopu bezpłatnego rozlicza się osobno?

Odpowiedzi

1
Z
ZmianaMiasta 2026-04-18 20:05
Urlop bezpłatny co do zasady nie kasuje urlopu wypoczynkowego, który był już nabyty wcześniej, więc zaległe dni i niewykorzystane dni sprzed urlopu bezpłatnego powinny wejść do rozliczenia przy zakończeniu umowy. Może natomiast wpłynąć na naliczenie urlopu za ten rok, bo za okres dłuższego urlopu bezpłatnego wymiar urlopu wypoczynkowego może być proporcjonalnie obniżony. Ekwiwalent wypłaca się za urlop, którego nie da się wykorzystać do końca zatrudnienia, zwykle właśnie przy ostatniej wypłacie albo w rozliczeniu końcowym. Ile dokładnie miesięcy trwał ten urlop bezpłatny i czy obejmował pełne miesiące kalendarzowe?