Forum Odejście z Pracy
Urlop i rozliczenie

Nadwykorzystany urlop przy odejściu z pracy — czy pracodawca może potrącić „zwrot” z ostatniej wypłaty?

K
KoniecOkresu
Autor Wątku
Pracuję w branży IT w sp. z o.o. na umowie o pracę (pełny etat) i właśnie złożyłem wypowiedzenie, więc do końca okresu wypowiedzenia zostało mi jeszcze kilka tygodni. Na początku roku wykorzystałem więcej urlopu niż wynikałoby proporcjonalnie na ten moment i teraz wychodzi, że mam ok. 6 dni „na minusie”. Kadry wspomniały, że przy rozliczeniu końcowym mogą potrącić wartość tych dni z ostatniej pensji, a ja nie wiem, jak to formalnie wygląda. Moje wynagrodzenie zasadnicze to 9 500 zł brutto, bez stałych premii, a wypłata jest zawsze do 10. dnia miesiąca. Zastanawiam się, czy takie potrącenie wymaga jakiejś mojej zgody na piśmie i jak to powinno być pokazane na pasku płacowym. Czy ma znaczenie, że część urlopu była udzielana „z góry” przez przełożonego w planie urlopów, a nie na mój wniosek w ostatniej chwili? Chciałbym też wiedzieć, czy takie rozliczenie wpływa jakoś na to, co potem widać w PIT-11 albo w świadectwie pracy.