Urlop i rozliczenie
•
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop przy odejściu a ZUS i podatek — jak to powinno być na pasku i w PIT-11?
P
PorozumienieOK
Autor Wątku
Pracuję w firmie logistycznej (spółka z o.o.) na umowie o pracę na czas nieokreślony i odchodzę na mocy porozumienia stron z dniem 31 marca 2026 r. Na dzień rozwiązania umowy zostaje mi 8 dni urlopu wypoczynkowego, którego nie zdążę wykorzystać. Kadry poinformowały mnie, że zamiast urlopu dostanę ekwiwalent i wstępnie wyszło ok. 4 250 zł brutto, bo mam stałą pensję 6 800 zł brutto plus zmienne dodatki za dyżury. Na próbnej kalkulacji widzę jednak potrącone składki ZUS i zaliczkę na PIT tak jak przy normalnej wypłacie i nie wiem, czy tak powinno być. Zastanawiam się też, czy ten ekwiwalent będzie osobno wykazany na pasku płacowym i jak pojawi się w PIT-11 za 2026 r. Czy ekwiwalent za niewykorzystany urlop zawsze jest oskładkowany i opodatkowany, czy są tu jakieś wyjątki zależne od sytuacji przy rozwiązaniu umowy? Chciałbym upewnić się, jak to powinno wyglądać, zanim dostanę ostatnią wypłatę.