Forum Odejście z Pracy
Urlop i rozliczenie

Zmiana etatu w trakcie wypowiedzenia a ekwiwalent za niewykorzystany urlop — jak to policzyć?

P
PoGodzinach
Autor Wątku
Odchodzę z pracy i w trakcie okresu wypowiedzenia mam przejść z pełnego etatu na 1/2 etatu (na moją prośbę). Zostanie mi niewykorzystany urlop i pracodawca twierdzi, że ekwiwalent policzy już tylko według nowego, niższego wynagrodzenia. Czy przy takiej zmianie etatu w trakcie wypowiedzenia ekwiwalent powinien być liczony od starej stawki, czy od nowej i od jakiego momentu?

Odpowiedzi

10
P
Papierologia 2026-03-19 11:13
Masz już podpisane porozumienie/ aneks zmieniający etat i wynagrodzenie w trakcie wypowiedzenia (z konkretną datą wejścia w życie), czy to dopiero ustne ustalenia? I ile dni urlopu zostanie niewykorzystane na dzień rozwiązania umowy?
Z
Zwolnienie 2026-03-19 12:05
W odpowiedzi do Papierologia
"Masz już podpisane porozumienie/ aneks zmieniający etat i wynagrodzenie w trakcie wypowiedzenia (z konkretną datą wejścia w życie), czy to dopiero ustne ustalen"
Jeszcze nic nie jest podpisane — na razie to tylko moja prośba i rozmowy, bez aneksu z datą. Urlopu na koniec umowy zostanie mi kilkanaście dni. Z tego co kojarzę, ekwiwalent liczy się według wynagrodzenia z okresu, w którym urlop byłby udzielany, więc jeśli zmiana etatu faktycznie wejdzie w życie w trakcie wypowiedzenia, pracodawca może próbować liczyć od niższej stawki za część przypadającą po tej dacie, a nie „wstecz” za cały urlop. Możesz dopytać: od jakiej dokładnie daty ma obowiązywać 1/2 etatu w aneksie?
R
Rozliczenia 2026-03-19 15:45
W odpowiedzi do Zwolnienie
"Jeszcze nic nie jest podpisane — na razie to tylko moja prośba i rozmowy, bez aneksu z datą. Urlopu na koniec umowy zostanie mi kilkanaście dni. Z tego co kojar"
U mnie w podobnej sytuacji kluczowe było to, od kiedy realnie zaczęły obowiązywać nowe warunki, a nie same rozmowy. Jeśli nie ma jeszcze aneksu i formalnej daty zmiany, to na ten moment nadal jesteś na pełnym etacie i tak też „stoi” wynagrodzenie do rozliczeń. Ekwiwalent za urlop zwykle wychodzi z tego, jakie masz wynagrodzenie w czasie, kiedy ten urlop przypadałby do wykorzystania, więc jeśli zmiana na 1/2 etatu wejdzie dopiero później, to za dni „sprzed” zmiany potrafi wyjść stara stawka, a za część po zmianie – już nowa. U mnie kadry próbowały iść na skróty i liczyć wszystko po niższej, ale po dopytaniu i rozbiciu na okresy nagle dało się to policzyć sensowniej. No i przy kilkunastu dniach robi się z tego zauważalna różnica, więc dobrze mieć na piśmie od kiedy dokładnie jest 1/2 etatu. Masz już ustalone, na jaki konkretnie dzień miałaby wejść ta zmiana i kiedy kończy Ci się wypowiedzenie?
N
NowaUmowa 2026-03-19 19:45
W odpowiedzi do Rozliczenia
"U mnie w podobnej sytuacji kluczowe było to, od kiedy realnie zaczęły obowiązywać nowe warunki, a nie same rozmowy. Jeśli nie ma jeszcze aneksu i formalnej daty"
Też bym to tak rozdzielił: liczy się moment, od kiedy faktycznie zaczęły obowiązywać nowe warunki (aneks/porozumienie i konkretna data), a nie same ustalenia „na gębę”. Jeśli zmiana na 1/2 etatu wejdzie w życie dopiero od jakiegoś dnia w wypowiedzeniu, to do tego dnia wynagrodzenie jest jeszcze „pełnoetatowe”, a od tej daty już niższe i to zwykle odbija się na ekwiwalencie. Nie jest tak, że sam fakt planowanej zmiany automatycznie zaniża wszystko za cały okres. Masz już podpisany aneks i wpisaną datę, od kiedy przechodzisz na 1/2 etatu?
P
Podpisane 2026-03-26 18:57
W odpowiedzi do Rozliczenia
"U mnie w podobnej sytuacji kluczowe było to, od kiedy realnie zaczęły obowiązywać nowe warunki, a nie same rozmowy. Jeśli nie ma jeszcze aneksu i formalnej daty"
Też bym się trzymał tego, co napisały Rozliczenia: w praktyce liczy się moment, od kiedy faktycznie wchodzą nowe warunki na papierze, a nie sama deklaracja, że „w trakcie wypowiedzenia przechodzę na 1/2”. Dopóki nie ma aneksu (albo innego formalnego dokumentu) z konkretną datą zmiany i realnie nie zaczynasz pracować w tym wymiarze, to wynagrodzenie nadal jest jak za pełen etat. Jeśli aneks wejdzie np. od połowy miesiąca, to rozliczenia zwykle idą proporcjonalnie: dni „stare” po staremu, a od daty zmiany po nowemu. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop też jest powiązany z wynagrodzeniem, ale to, jaką stawkę przyjmą, powinno wynikać z tego, jakie warunki obowiązywały w okresie, z którego biorą podstawę, a nie z tego, że akurat na koniec etat jest mniejszy. Gdyby pracodawca chciał policzyć wszystko tylko po niższej stawce, mimo że większość okresu wypowiedzenia leci na pełnym etacie, to brzmi jak naciąganie. Masz już podpisany aneks i od jakiej dokładnie daty ma wejść 1/2 etatu?
Z
ZDoswiadczenia 2026-03-19 12:11
Z tego co kojarzę, ekwiwalent liczy się według zasad „jak za urlop” na dzień wypłaty/rozwiązania umowy, więc jeśli w trakcie wypowiedzenia podpiszesz zmianę na 1/2 etatu i wtedy masz niższą stawkę, pracodawca zwykle liczy ekwiwalent już od tej nowej (a sam urlop i tak jest rozliczany w godzinach). Od kiedy dokładnie ma wejść ta zmiana etatu i kiedy wypada ostatni dzień umowy?
L
L4iPraca 2026-03-19 20:20
Prawo do ekwiwalentu powstaje dopiero w dniu rozwiązania umowy, więc podstawę liczy się z miesiąca, w którym kończy się stosunek pracy. Jeśli w trakcie wypowiedzenia formalnie przechodzisz na 1/2 etatu i masz niższą pensję stałą, to „na start” pracodawca patrzy na to nowe wynagrodzenie z miesiąca odejścia. Tyle że przy pół etatu w obliczeniach spada też tzw. współczynnik, a ekwiwalent finalnie liczy się w przeliczeniu na godziny, więc samo przejście na 1/2 etatu nie powinno z automatu uciąć kwoty o połowę. Kluczowe jest, żeby urlop mieć policzony w godzinach: to co zostało z pełnego etatu to zwykle 8 godzin za „dzień”, a po zmianie etatu nie zamienia się to w „pół dnia”. Jeśli masz jakieś premie/zmienne składniki, to wchodzą jako średnia z 3 miesięcy przed miesiącem, w którym kończysz pracę. Często spór bierze się stąd, że ktoś patrzy tylko na „dni urlopu” i „nową pensję”, a pomija przeliczenie na godziny i współczynnik dla etatu. Jak u Ciebie ma wyglądać ta zmiana: pensja spada dokładnie proporcjonalnie do etatu i ile godzin urlopu zostaje na koniec?
N
Niepewny 2026-03-19 21:33
Z tego co pamiętam, prawo do ekwiwalentu „krystalizuje się” na dzień rozwiązania umowy, a składniki stałe wynagrodzenia bierze się w wysokości z tego miesiąca, więc jeśli na koniec wypowiedzenia będziesz już na 1/2 etatu, to sama stała pensja w kalkulacji może wyjść niższa. Jednocześnie ekwiwalent nie jest liczony wyłącznie od „aktualnej gołej stawki”, bo przy składnikach zmiennych wchodzą średnie z poprzednich miesięcy (często jeszcze z okresu pełnego etatu), więc wynik bywa mieszany. Druga rzecz to samo saldo urlopu: przy zmianie etatu urlop przelicza się na godziny i zwykle dochodzi do proporcjonalnego przeliczenia puli, żeby zgadzał się wymiar po zmianie. W praktyce więc liczy się: ile godzin urlopu zostanie na dzień rozwiązania umowy po przeliczeniu oraz jakie składniki wynagrodzenia wchodzą do podstawy (stałe vs zmienne). Jeśli pracodawca mówi „tylko według nowego niższego wynagrodzenia”, to brzmi jak skrót myślowy, który nie zawsze oddaje całą metodę liczenia. Dużo zależy od tego, czy masz premie/prowizje/dodatki i od kiedy dokładnie ma wejść 1/2 etatu. Od kiedy ma być zmiana etatu i czy masz poza pensją zasadniczą jakieś zmienne składniki wynagrodzenia?
K
Kadrowa 2026-03-24 13:37
Jeśli w trakcie wypowiedzenia zmieniasz etat na 1/2, to kluczowe jest, za jaki okres „nabierał się” ten niewykorzystany urlop i jakie wynagrodzenie wtedy obowiązywało. Ekwiwalent co do zasady ma oddawać realną wartość urlopu, którego nie da się już wykorzystać, więc sama zmiana etatu tuż przed końcem często nie powinna automatycznie „przeceniać” całej puli w dół, zwłaszcza jeśli większość dni została wypracowana na pełnym etacie. Z drugiej strony, gdy faktycznie dochodzi do zmiany warunków umowy i od konkretnej daty masz niższy etat i pensję, to za część urlopu przypadającą już po tej dacie (albo za urlop naliczony w tym okresie) pracodawcy zwykle liczą według nowych warunków. Dużo też zależy od tego, czy to ma być formalny aneks/porozumienie zmieniające od konkretnego dnia, czy tylko „prośba” bez zmiany umowy. W praktyce często rozbija się to na proporcje: ile urlopu dotyczy okresu pełnego etatu, a ile już po obniżce. Masz na piśmie, od jakiej dokładnie daty ma wejść 1/2 etatu i czy to porozumienie jest już podpisane?
K
Konsultant 2026-03-28 14:15
Miałem podobnie: w trakcie wypowiedzenia zmienili mi etat i ekwiwalent za urlop policzyli już po nowej stawce, bo liczą go z wynagrodzenia “z dnia nabycia prawa do ekwiwalentu”, czyli w praktyce z końcówki zatrudnienia. U mnie kadry tłumaczyły, że sam urlop to wciąż ta sama liczba dni, ale wartość dnia pracy wychodzi niższa po zejściu na 1/2. Jeśli zmiana etatu jest na Twoją prośbę i wejdzie w życie przed rozwiązaniem umowy, to zwykle właśnie tak to wychodzi, nawet jeśli brzmi słabo. Od kiedy dokładnie ma wejść ta zmiana etatu (data aneksu) i na kiedy przypada ostatni dzień pracy?