Forum Odejście z Pracy
Urlop i rozliczenie

Czy prowizja i premia kwartalna wchodzą do podstawy ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przy odejściu?

N
NoweMiejsce
Autor Wątku
Pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony w sp. z o.o. z branży e-commerce (sprzedaż), jestem w trakcie 3-miesięcznego wypowiedzenia i mój ostatni dzień pracy wypada 30 kwietnia. Na ten moment mam do rozliczenia 12 dni niewykorzystanego urlopu. Moje wynagrodzenie to podstawa 6200 zł brutto plus prowizja miesięczna, która waha się mniej więcej od 1000 do 4500 zł brutto. Dodatkowo firma ma premię kwartalną, wypłacaną zwykle w następnym miesiącu po zakończeniu kwartału, i w tym roku wypada mi ona w maju, czyli już po zakończeniu umowy. W lutym miałem też podwyżkę podstawy, więc nie wiem, jak to wpływa na wyliczenia. Czy przy ustalaniu podstawy ekwiwalentu za niewykorzystany urlop powinny być brane pod uwagę prowizje oraz ta premia kwartalna (zwłaszcza jeśli będzie wypłacona już po ustaniu stosunku pracy), i z jakiego okresu powinno się to liczyć?

Odpowiedzi

2
Z
ZmieniamCV 2026-04-12 11:21
Prowizja jako zmienny składnik wynagrodzenia za pracę zwykle wchodzi do podstawy ekwiwalentu (liczona jako średnia z ostatnich 3 miesięcy, a przy dużych wahaniach bywa przyjmowane 12), a premia kwartalna też może wejść, jeśli jest regulaminowa i przysługuje za dłuższe okresy – wtedy rozlicza się ją proporcjonalnie z ostatnich 12 miesięcy. Ta premia kwartalna u Ciebie jest regulaminowa (z góry określone zasady), czy uznaniowa „jak szef da”?
K
Kadrowa 2026-04-12 12:50
Z tego co kojarzę, do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop wlicza się nie tylko stała podstawa, ale też składniki zmienne, jeśli są wypłacane regularnie i wynikają z zasad wynagradzania. Miesięczna prowizja w sprzedaży zwykle wchodzi do podstawy ekwiwalentu, tylko jest uśredniana (najczęściej z 3 ostatnich miesięcy przed miesiącem wypłaty ekwiwalentu, a czasem z dłuższego okresu, gdy mocno „skacze”). Przy widełkach 1000–4500 zł możliwe, że kadry policzą to z 12 miesięcy, ale to już zależy od tego, jak to macie opisane i jak wygląda praktyka w firmie. Z premią kwartalną bywa różnie: jeśli to premia regulaminowa za konkretny okres i faktycznie jest wypłacana, to też potrafi zostać uwzględniona w ekwiwalencie, tylko rozliczana „po kawałku” w średniej. Jeśli to premia uznaniowa, jednorazowa albo zależna wyłącznie od decyzji przełożonego bez jasnych kryteriów, często jej w podstawie nie ma. Sam fakt, że odchodzisz 30 kwietnia i masz 12 dni urlopu, nie zmienia zasad – kluczowe są te składniki i ich charakter. Masz to jakoś opisane w umowie/regulaminie: prowizja i premia kwartalna są regulaminowe czy uznaniowe?