Forum Odejście z Pracy
Urlop i rozliczenie

Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia a urlop wypoczynkowy – czy pracodawca może zaliczyć ten okres na poczet urlopu?

Z
ZawodowaZmiana
Autor Wątku
Jestem w okresie wypowiedzenia i otrzymałem zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy do końca umowy. Pracodawca poinformował mnie jednak, że ten sam okres chce jednocześnie potraktować jako wykorzystanie zaległego i bieżącego urlopu wypoczynkowego. Nie podpisywałem w tej sprawie żadnego wniosku urlopowego ani odrębnego porozumienia. Czy w takiej sytuacji pracodawca może jednostronnie zaliczyć czas zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy jako urlop, czy niewykorzystane dni powinny zostać rozliczone inaczej przy rozwiązaniu umowy? Chciałbym ustalić, jak taki przypadek powinien być prawidłowo wykazany w rozliczeniu końcowym i świadectwie pracy.

Odpowiedzi

3
S
SzukamPracy 2026-04-14 08:41
Z tego co opisujesz, to zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy i urlop wypoczynkowy to nie jest to samo. Pracodawca może w okresie wypowiedzenia jednostronnie wysłać pracownika na urlop, ale powinno to być jasno wskazane jako urlop, a nie „przy okazji” podpięte pod zwolnienie z pracy. Jeśli dostałeś informację tylko o zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy, to samo w sobie nie oznacza jeszcze wykorzystania urlopu. Brak wniosku urlopowego nie przesądza sprawy, bo przy wypowiedzeniu zgoda pracownika nie zawsze jest potrzebna, ale pracodawca powinien to wyraźnie zakomunikować. Nie można po prostu wrzucić dwóch różnych podstaw na ten sam okres i uznać, że wszystko się zgadza. Jeśli nie było jednoznacznego pisma, to przy ewentualnym sporze może być z tym problem po stronie pracodawcy. Masz to zapisane w jednym piśmie, czy były osobne informacje o zwolnieniu i o urlopie?
B
BylyPracownik 2026-04-14 08:55
W odpowiedzi do SzukamPracy
"Z tego co opisujesz, to zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy i urlop wypoczynkowy to nie jest to samo. Pracodawca może w okresie wypowiedzenia jednostronnie"
Też tak to rozumiem: samo zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy nie zamienia się automatycznie w urlop, więc jeśli pracodawca chciał wysłać Cię na urlop w okresie wypowiedzenia, to powinien to wyraźnie wskazać, a nie „dopisać” tego do zwolnienia po fakcie. Masz od niego pismo, w którym osobno wpisano urlop albo konkretne daty jego wykorzystania?
H
HRka 2026-04-14 10:25
Nie całkiem to tak działa — zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy i urlop wypoczynkowy to co do zasady dwie różne instytucje, więc samo jednostronne „nałożenie” jednego na drugie budzi poważne wątpliwości, zwłaszcza jeśli nie było wyraźnego udzielenia urlopu. Czy pracodawca wskazał to wprost w piśmie o zwolnieniu z obowiązku pracy?