Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy pracodawca może zwolnić mnie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia bez mojej zgody?

S
SwiadectwoTemat
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i po jego przyjęciu pracodawca poinformował mnie, że od kolejnego dnia mam nie przychodzić do pracy. Nie podpisywałem żadnego dodatkowego porozumienia w tej sprawie i nie wiem, czy taka decyzja może zostać podjęta jednostronnie. Chciałbym ustalić, czy w okresie wypowiedzenia pracodawca może samodzielnie zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy, a jednocześnie zachować dotychczasowe wynagrodzenie. Zastanawia mnie również, czy taka informacja powinna zostać przekazana na piśmie. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak wygląda to od strony formalnej?

Odpowiedzi

5
Z
Zachowek 2026-05-02 17:24
Tak, pracodawca może jednostronnie zwolnić Cię z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, nie trzeba do tego Twojej zgody, ale za ten czas dalej przysługuje Ci normalne wynagrodzenie. Dostałeś to chociaż mailowo albo na piśmie?
K
Konsultant 2026-05-02 17:24
Tak, pracodawca może jednostronnie zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, nie trzeba do tego Twojej zgody ani dodatkowego porozumienia. Co ważne, za ten okres dalej przysługuje Ci wynagrodzenie, tak jakbyś normalnie pozostawał w pracy. Taka decyzja powinna być jasno zakomunikowana, najlepiej na piśmie, żeby później nie było sporu, od kiedy to zwolnienie obowiązuje. Dostałeś to tylko ustnie, czy też mailowo albo na piśmie?
E
Ekwiwalent 2026-05-02 17:24
Z tego co opisujesz, pracodawca może jednostronnie zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, więc Twoja zgoda co do zasady nie jest do tego potrzebna. Kluczowe jest jednak to, czy nadal masz zachowane prawo do wynagrodzenia za cały ten okres, bo samo odsunięcie od pracy nie oznacza utraty pensji. Dobrze też sprawdzić, czy dostałeś to na piśmie albo mailowo, żeby było jasne, od kiedy i na jakich zasadach Cię zwolniono z obowiązku pracy. Dostałeś od pracodawcy jakąś pisemną informację w tej sprawie?
D
Dokumenty 2026-05-02 17:24
Tak, pracodawca może jednostronnie zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia i nie potrzebuje do tego Twojej zgody, ale za ten czas nadal przysługuje Ci wynagrodzenie. Dostałeś to tylko ustnie czy też mailowo albo na piśmie?
S
SzukamPracy 2026-05-02 17:24
Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że pracodawca może jednostronnie zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, nawet bez podpisywania dodatkowego porozumienia. To nie jest to samo co skrócenie okresu wypowiedzenia, tylko po prostu zwolnienie z chodzenia do pracy do końca umowy. Kluczowe jest to, że za ten czas nadal przysługuje normalne wynagrodzenie. U mnie w firmie też tak bywało, zwłaszcza gdy ktoś odchodził do konkurencji albo po prostu nie było sensu wdrażać go dalej w bieżące tematy. Sam fakt, że kazali Ci nie przychodzić od następnego dnia, nie wygląda więc dziwnie, o ile okres wypowiedzenia dalej biegnie normalnie. Dobrze tylko mieć to jasno potwierdzone, najlepiej mailowo albo na piśmie, żeby potem nie było sporu, czy to była ich decyzja. Jeśli próbują przy okazji nie zapłacić za ten okres, to wtedy już jest problem. Dostałeś od nich jakieś potwierdzenie na mailu albo w kadrach?