Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy można cofnąć wypowiedzenie umowy o pracę, jeśli pracodawca jeszcze go nie podpisał?

Z
ZmieniamBranze
Autor Wątku
Dzień dobry, złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę w formie pisemnej, ale po dwóch dniach moja sytuacja zawodowa uległa zmianie i chciałbym je wycofać. Pracodawca odebrał dokument, natomiast do tej pory nie otrzymałem od niego żadnego pisemnego potwierdzenia ani informacji zwrotnej. Czy w takiej sytuacji cofnięcie wypowiedzenia jest jeszcze możliwe, jeżeli druga strona nie wyraziła jeszcze wyraźnego stanowiska? Czy znaczenie ma to, że okres wypowiedzenia formalnie już zaczął biec? Chciałbym ustalić, jak wygląda to od strony formalnej w praktyce.

Odpowiedzi

1
K
Kadra 2026-04-25 18:26
Tak, cofnięcie wypowiedzenia jest możliwe, ale co do zasady wymaga zgody drugiej strony, czyli pracodawcy. Sam fakt, że pracodawca nie „podpisał” wypowiedzenia, nie oznacza jeszcze, że ono nie wywołało skutku, bo takie oświadczenie działa już od chwili, kiedy doszło do adresata w taki sposób, że mógł się z nim zapoznać. Skoro dokument został odebrany, to wypowiedzenie raczej już jest skuteczne. W praktyce możesz je wycofać tylko wtedy, jeśli pracodawca zgodzi się na cofnięcie. Dobrze więc jak najszybciej złożyć pisemne oświadczenie o cofnięciu wypowiedzenia i poprosić o wyraźne potwierdzenie zgody. Jeśli pracodawca nie wyrazi zgody, to wypowiedzenie nadal będzie obowiązywać. Czasem firmy zgadzają się na takie cofnięcie, zwłaszcza jeśli minęły dopiero 2 dni i nie podjęto jeszcze żadnych dalszych działań. Masz może potwierdzenie, kiedy dokładnie pracodawca odebrał Twoje wypowiedzenie?