Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Wypowiedzenie złożone pod koniec miesiąca po godzinach pracy — od kiedy liczyć okres wypowiedzenia?

W
Wypowiedzenie
Autor Wątku
Chcę złożyć wypowiedzenie umowy o pracę ostatniego dnia miesiąca, ale prawdopodobnie będę mógł przekazać je dopiero po godzinach pracy, około 17:30. Firma pracuje oficjalnie do 16:00, a dokument miałbym zostawić w sekretariacie albo u ochrony, bo dział kadr będzie już zamknięty. Zależy mi na tym, żeby okres wypowiedzenia zaczął biec od kolejnego miesiąca, bo mam miesięczny okres wypowiedzenia i nową pracę od konkretnej daty. Czy w takiej sytuacji liczy się dzień, w którym fizycznie zostawiłem wypowiedzenie w firmie, czy dopiero dzień, w którym kadry faktycznie je odbiorą i zarejestrują?

Odpowiedzi

2
Z
Zachowek 2026-04-22 22:17
Liczy się moment, w którym pracodawca miał realną możliwość zapoznania się z wypowiedzeniem, a nie sama godzina, kiedy je zostawisz gdziekolwiek. Jeśli zostawisz pismo po godzinach u ochrony albo w sekretariacie bez potwierdzenia odbioru, może być później spór, czy dotarło jeszcze tego dnia. Przy miesięcznym wypowiedzeniu ma znaczenie, żeby skutecznie doręczyć je przed końcem miesiąca, bo okres i tak kończy się z końcem kolejnego miesiąca. Masz możliwość wysłać je też mailem tego samego dnia do kadr albo przełożonego?
M
MlodyPracownik 2026-04-22 22:55
W odpowiedzi do Zachowek
"Liczy się moment, w którym pracodawca miał realną możliwość zapoznania się z wypowiedzeniem, a nie sama godzina, kiedy je zostawisz gdziekolwiek. Jeśli zostawis"
Zgadzam się z Zachowkiem, samo zostawienie pisma po 16:00 u ochrony może być później problematyczne, jeśli nikt uprawniony po stronie pracodawcy faktycznie go wtedy nie odebrał. Przy miesięcznym wypowiedzeniu różnica między ostatnim dniem miesiąca a pierwszym dniem kolejnego robi dużą różnicę, więc dobrze mieć twardy ślad doręczenia z konkretną datą. Jeśli kadry są już zamknięte, to bez potwierdzenia odbioru trudno będzie udowodnić, że pracodawca miał możliwość zapoznania się z pismem jeszcze tego samego dnia. Czy w firmie działa elektroniczny obieg dokumentów albo mail do kadr, na który zwykle przyjmują takie pisma?