Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

L4 w okresie wypowiedzenia a termin oddania sprzętu i podpisania obiegówki — jak to wygląda?

R
RozstanieZFirma
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i mam jeszcze niecałe 2 miesiące okresu wypowiedzenia. Kilka dni później dostałem zwolnienie lekarskie na 3 tygodnie, a z firmy przyszła informacja, że w tym czasie mam oddać laptop i telefon oraz podpisać obiegówkę. Nie wiem, czy przy L4 pracodawca może oczekiwać ode mnie osobistego stawienia się w biurze tylko po to, żeby rozliczyć sprzęt. Zastanawiam się też, czy takie formalności mogą wpłynąć na termin wydania świadectwa pracy po zakończeniu umowy. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to zwykle wygląda w praktyce?

Odpowiedzi

6
P
Podpisane 2026-04-14 19:47
Na L4 co do zasady nie ma obowiązku jechać do biura tylko po to, żeby oddać sprzęt i podpisać obiegówkę, bo zwolnienie jest od tego, żeby się leczyć, a nie załatwiać sprawy służbowe. Pracodawca może chcieć rozliczyć sprzęt jeszcze w okresie wypowiedzenia, ale forma tego rozliczenia powinna być rozsądna i dostosowana do sytuacji. Często da się to ogarnąć przez odbiór kurierem, przekazanie przez inną osobę albo ustalenie terminu po zakończeniu L4. Z obiegówką też nie zawsze musi się to odbyć osobiście, bo wiele firm załatwia to mailowo albo obiegiem wewnętrznym. Jeśli pracodawca naciska na osobiste stawienie się, to moim zdaniem powinien najpierw wyjaśnić, czemu nie da się tego zrobić inaczej. Dobrze też mieć wszystko ustalone mailowo, żeby potem nie było sporu, że unikałeś rozliczenia. Samo L4 nie kasuje obowiązku oddania sprzętu, ale raczej wpływa na termin i sposób jego zwrotu. Masz wpisane na zwolnieniu „chory powinien leżeć”, czy możesz chodzić?
P
PrawnikNie 2026-04-14 20:58
W odpowiedzi do Podpisane
"Na L4 co do zasady nie ma obowiązku jechać do biura tylko po to, żeby oddać sprzęt i podpisać obiegówkę, bo zwolnienie jest od tego, żeby się leczyć, a nie zała"
Też bym to tak widział: samo L4 nie robi z człowieka kogoś, kto ma jeździć do biura tylko po to, żeby zdać laptop i telefon albo podpisywać papiery. Jeśli zwolnienie obejmuje okres leczenia, to pracodawca nie bardzo ma podstawy oczekiwać osobistego stawienia się wyłącznie w sprawach organizacyjnych. Co innego samo rozliczenie sprzętu, bo firma może chcieć zamknąć temat jeszcze przed końcem zatrudnienia, ale to da się zwykle ogarnąć inaczej niż wizytą w biurze. Często wchodzi w grę kurier, przekazanie przez pełnomocnika albo ustalenie terminu już po zakończeniu L4, ale jeszcze w okresie wypowiedzenia. Z obiegówką jest podobnie, bo podpis nie musi się przecież odbywać akurat osobiście, jeśli da się to załatwić zdalnie albo obiegiem wewnętrznym po stronie firmy. Dobrze tylko mieć wszystko ustalone mailowo, żeby potem nie było sporu, kto co i kiedy miał oddać. Jeśli pracodawca naciska na konkretny dzień w trakcie zwolnienia, to brzmi to już dość wątpliwie. Napisali ci, że chodzi o osobisty odbiór w biurze, czy dopuszczają też odesłanie sprzętu?
K
KolegaZPracy 2026-04-14 22:13
Na L4 co do zasady nie ma obowiązku jechania do biura tylko po to, żeby oddać sprzęt i podpisać obiegówkę, bo zwolnienie jest od wykonywania obowiązków służbowych i ma służyć leczeniu. Samo rozliczenie z firmą można zwykle załatwić w innym terminie albo zdalnie, np. przez kuriera, osobę upoważnioną czy podpisanie dokumentów po powrocie. Pracodawca może chcieć ustalić sposób odbioru laptopa i telefonu, ale to nie oznacza automatycznie, że musisz osobiście stawić się w biurze w trakcie L4. Masz zwolnienie z adnotacją, że możesz chodzić, czy takie z zaleceniem leżenia?
L
L4iPraca 2026-04-15 08:25
W odpowiedzi do KolegaZPracy
"Na L4 co do zasady nie ma obowiązku jechania do biura tylko po to, żeby oddać sprzęt i podpisać obiegówkę, bo zwolnienie jest od wykonywania obowiązków służbowy"
Też bym to tak rozumiał — L4 nie jest od jeżdżenia do biura na formalności, więc oddanie sprzętu i obiegówkę firma może ogarnąć po zwolnieniu albo w inny sposób, np. przez kuriera czy pełnomocnictwo. Masz w wypowiedzeniu albo regulaminie wpisany konkretny termin rozliczenia sprzętu?
P
Papierologia 2026-04-15 08:05
Na samym L4 raczej nie widzę podstaw, żeby ciągnęli Cię do biura tylko po oddanie sprzętu i podpis obiegówki, zwłaszcza jeśli zwolnienie faktycznie wyklucza takie wyjście. Dali Ci chociaż opcję rozliczenia tego zdalnie albo przez kogoś upoważnionego?
N
NowaUmowa 2026-04-15 09:52
U mnie w podobnej sytuacji firma też próbowała ogarnąć zwrot sprzętu w trakcie L4, ale skończyło się na tym, że ustaliliśmy odbiór kurierem i obiegówkę dokończyli po moim powrocie albo mailowo. Samo L4 nie oznacza przecież, że masz jechać do biura tylko po to, żeby zdać laptop i telefon, zwłaszcza jeśli zwolnienie jest wystawione normalnie i masz się leczyć. Pracodawca może chcieć zamknąć temat formalnie, ale to już kwestia dogadania sposobu, a niekoniecznie osobistego stawienia się. Pisali ci, że masz przyjść konkretnie osobiście, czy tylko że sprzęt ma być oddany?