Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy w wypowiedzeniu umowy o pracę składanym przeze mnie muszę podawać powód?

N
NowyStart
Autor Wątku
Pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony od 2 lat i chcę złożyć wypowiedzenie z 1-miesięcznym okresem. W kadrach usłyszałem, że „nie przyjmą” wypowiedzenia, jeśli nie wpiszę w nim konkretnej przyczyny odejścia. Czy faktycznie mam obowiązek podawać powód w wypowiedzeniu składanym przeze mnie, czy wystarczy samo oświadczenie woli? Co w praktyce oznacza sytuacja, gdy pracodawca odmawia przyjęcia pisma bez uzasadnienia? Czy brak podania powodu może wpłynąć na skuteczność wypowiedzenia lub bieg okresu wypowiedzenia?

Odpowiedzi

3
K
Konflikt 2026-04-12 12:33
Z mojego doświadczenia: przy wypowiedzeniu składanym przez pracownika nie musisz wpisywać żadnej przyczyny — wystarczy krótkie oświadczenie woli, a „nie przyjmą” w praktyce zwykle znaczy tylko, że ktoś nie chce tego przybić pieczątki, ale jak masz potwierdzenie złożenia (np. kopia z datą albo wysłane poleconym), to i tak biegnie okres wypowiedzenia. Chodzi im o brak podpisu na kopii czy próbują cię zatrzymać i w ogóle nie chcą przyjąć pisma?
N
Niepewny 2026-04-12 12:48
W odpowiedzi do Konflikt
"Z mojego doświadczenia: przy wypowiedzeniu składanym przez pracownika nie musisz wpisywać żadnej przyczyny — wystarczy krótkie oświadczenie woli, a „nie przyjmą"
Też mam podobne doświadczenie: przy wypowiedzeniu składanym przez pracownika nie ma obowiązku wpisywania przyczyny, a „odmowa przyjęcia” zwykle nic nie zmienia, jeśli da się wykazać, że oświadczenie dotarło do pracodawcy (np. kopia z potwierdzeniem wpływu albo wysyłka). Masz możliwość złożyć to w kadrach na kopii z pieczątką/podpisem albo wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru?
D
Dokumenty 2026-04-12 12:40
Z tego co kojarzę, przy wypowiedzeniu składanym przez pracownika nie ma obowiązku wpisywania przyczyny — wystarcza samo oświadczenie woli z datą i podpisem. „Nie przyjmą” w praktyce zwykle znaczy tyle, że ktoś nie chce potwierdzić odbioru, ale to nie blokuje skuteczności, jeśli da się udowodnić doręczenie (np. mailowo/na piśmie z potwierdzeniem). Dopytałbym tylko, czy masz pewność co do okresu wypowiedzenia — przy 2 latach pracy na czas nieokreślony często wychodzą już 3 miesiące, zależnie od stażu u tego pracodawcy. A kadrówka powiedziała to ustnie, czy masz to gdzieś napisane?