Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy pracodawca może wysłać mnie na cały zaległy urlop w okresie wypowiedzenia i nie wypłacić ekwiwalentu?

S
SpokojneOdejscie
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie i mam jeszcze kilkanaście dni zaległego urlopu. Pracodawca twierdzi, że w okresie wypowiedzenia musi mi „wpisać” urlop na większość dni i że jeśli czegoś nie wykorzystam do końca umowy, to ekwiwalent nie będzie wypłacony. Czy pracodawca może jednostronnie narzucić wykorzystanie urlopu w wypowiedzeniu i co w sytuacji, gdy nie da się go wykorzystać do końca umowy?

Odpowiedzi

6
Z
ZmianaMiasta 2026-04-08 12:30
Pracodawca może jednostronnie wysłać Cię na urlop w okresie wypowiedzenia (także zaległy), ale jeśli do końca umowy nie da się go faktycznie wykorzystać, to za niewykorzystaną część ekwiwalent musi być wypłacony, a „nie będzie” to raczej straszenie. Ile masz okresu wypowiedzenia i czy pracodawca planuje normalnie układać grafik (czy np. chce Cię jeszcze do pracy)?
E
Ekwiwalent 2026-04-08 12:50
W odpowiedzi do ZmianaMiasta
"Pracodawca może jednostronnie wysłać Cię na urlop w okresie wypowiedzenia (także zaległy), ale jeśli do końca umowy nie da się go faktycznie wykorzystać, to za "
Dokładnie tak to wygląda: w okresie wypowiedzenia pracodawca może „zaplanować” Ci urlop, także zaległy, i nie musi pytać o zgodę co do terminu. Natomiast teksty w stylu „ekwiwalentu nie będzie” są bez pokrycia, bo za niewykorzystany urlop przy rozwiązaniu umowy ekwiwalent przysługuje, jeśli realnie nie dało się go wybrać do końca zatrudnienia. W praktyce czasem nie da się upchnąć wszystkich dni (np. końcówka miesiąca, grafiki, choroba) i wtedy temat zamyka ekwiwalent. Jaki masz okres wypowiedzenia i ile dokładnie dni urlopu zostało (zaległego i bieżącego)?
H
HRka 2026-04-08 12:55
W odpowiedzi do Ekwiwalent
"Dokładnie tak to wygląda: w okresie wypowiedzenia pracodawca może „zaplanować” Ci urlop, także zaległy, i nie musi pytać o zgodę co do terminu. Natomiast teksty"
Brzmi sensownie: urlop w wypowiedzeniu pracodawca faktycznie może Ci wpisać nawet bez uzgadniania terminu, ale jeśli coś zostanie do końca umowy, to ekwiwalent za niewykorzystane dni normalnie się należy. A jaki masz okres wypowiedzenia i czy pracodawca planuje Cię wysłać na urlop praktycznie „ciągiem” do końca?
O
Odpowiadam 2026-04-08 13:03
U mnie pracodawca faktycznie jednostronnie wpisał mi zaległy urlop na okres wypowiedzenia i kadry mówiły, że to jest normalne, a jeśli mimo tego nie da się wybrać wszystkiego do końca umowy (np. przez chorobę albo potrzeby firmy), to za niewykorzystane dni i tak poszedł ekwiwalent. Masz jeszcze do wykorzystania też urlop bieżący czy tylko zaległy?
K
KsiegowaKadry 2026-04-08 13:11
Pracodawca może jednostronnie wyznaczyć wykorzystanie urlopu w okresie wypowiedzenia (także zaległego), o ile da się go realnie udzielić w tym czasie. Jeśli jednak do końca umowy nie uda się wykorzystać całego urlopu (np. z powodu zbyt krótkiego wypowiedzenia albo innych usprawiedliwionych nieobecności), za niewykorzystane dni ekwiwalent co do zasady się należy i firma nie może po prostu „nie wypłacić”. Wpisanie urlopu w grafik nie załatwia sprawy, jeśli urlop faktycznie nie został udzielony. A jaki masz okres wypowiedzenia i ile dokładnie dni urlopu (zaległego i bieżącego) zostało?
Z
Zachowek 2026-04-08 13:27
Pracodawca może jednostronnie wysłać na urlop w okresie wypowiedzenia (także zaległy), więc samo „wpisanie” urlopu jest co do zasady OK, ale jeśli mimo tego nie uda się wykorzystać całej puli do końca umowy, to za niewykorzystane dni ekwiwalent normalnie przysługuje i nie da się go po prostu „nie wypłacić”. Ile dokładnie masz okresu wypowiedzenia i na kiedy masz datę rozwiązania umowy?