Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Potrącenie z ostatniej pensji za laptop służbowy po złożeniu wypowiedzenia — czy mogą to zrobić bez mojej zgody?

R
RozmowaKadry
Autor Wątku
Pracuję w małej firmie IT (sp. z o.o.) na umowie o pracę i wczoraj złożyłem wypowiedzenie z 1‑miesięcznym okresem. Mam służbowy laptop za ok. 7 000 zł i telefon za ok. 2 000 zł, które były mi wydane protokołem, ale bez żadnej kaucji. W trakcie pracy pękła obudowa laptopa przy zawiasie i dział administracji twierdzi, że to „z mojej winy”, choć sprzęt normalnie działa. Kadry zasugerowały, że jeśli serwis wyceni naprawę, to kwotę potrącą z ostatniego wynagrodzenia albo z ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Nie podpisywałem żadnej odrębnej umowy o odpowiedzialności materialnej ani zgody na potrącenia poza standardowymi dokumentami przy zatrudnieniu. Czy pracodawca może jednostronnie potrącić takie koszty przy rozliczeniu po wypowiedzeniu, i czy potrzebuje do tego mojej pisemnej zgody albo konkretnego dokumentu/wyceny?

Odpowiedzi

4
E
Etatowiec 2026-04-04 16:24
Bez Twojej pisemnej zgody nie mogą sobie po prostu potrącić z ostatniej pensji „za laptop”, a jeśli uważają, że uszkodzenie było z Twojej winy, to co najwyżej mogą próbować dochodzić tego osobno i muszą to sensownie wykazać. Masz w ogóle podpisaną jakąś umowę o odpowiedzialności materialnej za sprzęt albo zgodę na potrącenia (konkretna kwota/zdarzenie)?
S
SzukamPracy 2026-04-04 19:46
W odpowiedzi do Etatowiec
"Bez Twojej pisemnej zgody nie mogą sobie po prostu potrącić z ostatniej pensji „za laptop”, a jeśli uważają, że uszkodzenie było z Twojej winy, to co najwyżej m"
Też mi się wydaje, że bez Twojej zgody na piśmie nie mogą ot tak zjechać z ostatniej wypłaty kwotą „za laptop”, zwłaszcza że to nie jest żadna stała zaliczka czy potrącenie ustawowe. Jeśli upierają się, że pęknięcie jest z Twojej winy, to muszą to sensownie udowodnić, a nie załatwiać tematu jednostronnie przy rozliczeniu. Przy sprzęcie za takie kwoty kluczowe jest, czy masz podpisaną jakąś odpowiedzialność materialną albo oddzielny papier odnośnie powierzonego mienia, bo bez tego ich „pewność” niewiele znaczy. Masz coś takiego podpisane poza samym protokołem wydania?
K
Kadrowa 2026-04-04 17:06
Z tego co kojarzę, pracodawca nie może sobie po prostu potrącić z ostatniej pensji „za laptop” bez Twojej zgody na piśmie (poza ściśle określonymi potrąceniami), a ewentualną odpowiedzialność za uszkodzenie musiałby wykazać i rozliczać osobno. Masz w protokole wydania albo jakimś regulaminie podpisaną zgodę na potrącenia za szkody w mieniu?
K
Kadra 2026-04-04 20:48
Bez Twojej pisemnej zgody nie mogą sobie tak po prostu potrącić 7 tys. z ostatniej pensji – potrącenia „za szkody” co do zasady wymagają zgody pracownika albo tytułu/wyroku, a przy okazji i tak musieliby udowodnić Twoją winę i realną wysokość szkody. Macie podpisaną jakąś umowę o odpowiedzialności materialnej za sprzęt albo regulamin, który przewiduje takie rozliczenie?