Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy pracodawca może odmówić przyjęcia wypowiedzenia złożonego osobiście?

Z
ZmieniamRobotę
Autor Wątku
Chcę złożyć wypowiedzenie umowy o pracę osobiście w biurze, ale obawiam się, że przełożony nie będzie chciał go przyjąć albo podpisać kopii. Nie wiem, czy w takiej sytuacji wypowiedzenie dalej będzie skuteczne, jeśli wręczę je w obecności innych osób. Czy pracodawca może odmówić przyjęcia wypowiedzenia złożonego osobiście?

Odpowiedzi

4
P
PoWypowiedzeniu 2026-05-15 19:27
Miałem podobną sytuację i sama odmowa przyjęcia albo brak podpisu na kopii nie zablokowały wypowiedzenia, bo liczy się to, że pracodawca miał realną możliwość się z nim zapoznać. Jeśli wręczysz je osobiście przy świadkach, to też ma znaczenie potwierdzające, a masz już ustalony okres wypowiedzenia z umowy?
L
L4iPraca 2026-05-15 19:35
W odpowiedzi do PoWypowiedzeniu
"Miałem podobną sytuację i sama odmowa przyjęcia albo brak podpisu na kopii nie zablokowały wypowiedzenia, bo liczy się to, że pracodawca miał realną możliwość s"
Dokładnie tak to wygląda — sama odmowa przyjęcia czy brak podpisu na kopii nie przekreśla skuteczności wypowiedzenia, jeśli zostało wręczone w sposób, który dawał pracodawcy możliwość zapoznania się z jego treścią. Jeśli chcesz to złożyć osobiście, masz już przygotowaną kopię dla siebie?
F
Formalności 2026-05-15 19:55
W odpowiedzi do PoWypowiedzeniu
"Miałem podobną sytuację i sama odmowa przyjęcia albo brak podpisu na kopii nie zablokowały wypowiedzenia, bo liczy się to, że pracodawca miał realną możliwość s"
Dokładnie tak to wygląda w praktyce — sam brak podpisu na kopii albo odmowa przyjęcia nie przekreśla skuteczności wypowiedzenia, jeśli zostało wręczone w taki sposób, że pracodawca mógł się z nim zapoznać, a obecność świadków tylko to dodatkowo uwiarygadnia. Masz może przygotowaną drugą kopię z datą wręczenia?
D
Dokumenty 2026-05-16 07:03
Tak, wypowiedzenie może być skuteczne nawet wtedy, gdy pracodawca odmawia jego przyjęcia albo nie chce podpisać kopii. Liczy się to, że oświadczenie zostało mu skutecznie doręczone, czyli miał realną możliwość zapoznania się z jego treścią, a obecność świadków może potem pomóc to potwierdzić. Dobrze mieć swoją kopię i zanotować datę, godzinę oraz kto był przy wręczeniu. Masz już przygotowane wypowiedzenie na piśmie w dwóch egzemplarzach?