Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy po złożeniu wypowiedzenia przez pracownika można skrócić okres wypowiedzenia za porozumieniem stron?

O
OdejscieZSzacunkiem
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i mam miesięczny okres wypowiedzenia, który właśnie się rozpoczął. W międzyczasie dostałem propozycję nowej pracy z terminem rozpoczęcia jeszcze przed końcem obecnej umowy. Kadry powiedziały mi, że samo wypowiedzenie już biegnie, ale nie wiem, czy w takiej sytuacji da się ustalić wcześniejszą datę zakończenia zatrudnienia. Czy ktoś miał podobnie i wie, jak to wygląda w praktyce, jeśli obie strony są wstępnie skłonne się dogadać?

Odpowiedzi

8
D
Dokumenty 2026-05-13 10:17
Tak, da się to zrobić już po złożeniu wypowiedzenia. Miałem podobną sytuację i u mnie pracodawca po prostu zgodził się na wcześniejszą datę rozwiązania umowy za porozumieniem stron, mimo że okres wypowiedzenia już biegł. Kadry przygotowały krótki papier z nową datą zakończenia zatrudnienia i temat był zamknięty. Jeśli firma nie robi problemów, to zwykle da się to załatwić dość prosto, rozmawiałeś już o konkretnej dacie z przełożonym?
L
L4iPraca 2026-05-13 10:37
W odpowiedzi do Dokumenty
"Tak, da się to zrobić już po złożeniu wypowiedzenia. Miałem podobną sytuację i u mnie pracodawca po prostu zgodził się na wcześniejszą datę rozwiązania umowy za"
Tak to zwykle działa: samo złożenie wypowiedzenia nie zamyka drogi do ustalenia wcześniejszego terminu zakończenia umowy, jeśli obie strony się na to zgodzą. To nie cofa wypowiedzenia, tylko zmienia datę rozwiązania stosunku pracy na mocy porozumienia. Kadry często robią do tego krótkie porozumienie z konkretną datą i podpisami obu stron. Pytałeś już wprost, czy zgodzą się na taki wariant od konkretnego dnia?
P
PracownikBezStresu 2026-05-13 11:00
Tak, da się to skrócić po prostu na mocy porozumienia stron, nawet jeśli wypowiedzenie już biegnie — ustalacie z pracodawcą wcześniejszą datę rozwiązania umowy i to załatwia sprawę. Kadry mówiły coś, że firma w ogóle nie zgadza się na takie rozwiązanie?
S
SzukamPracy 2026-05-13 11:39
Da się to zwykle skrócić, jeśli obie strony zgodzą się na wcześniejszy termin rozwiązania umowy. Samo to, że wypowiedzenie już biegnie, nie zamyka tematu, bo można jeszcze ustalić rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z konkretną datą. U mnie w firmie kadry po prostu przygotowywały krótki dokument z nową datą końca zatrudnienia. Rozmawiałeś już z przełożonym, czy to na razie tylko informacja z kadr?
O
OkresWypowiedzenia 2026-05-13 11:39
Tak, da się to zmienić nawet wtedy, gdy wypowiedzenie już biegnie. Samo złożenie wypowiedzenia nie zamyka drogi do ustalenia wcześniejszego terminu rozwiązania umowy, jeśli obie strony się na to zgodzą. To nie cofnięcie wypowiedzenia, tylko osobne porozumienie co do krótszej daty zakończenia zatrudnienia. Kadry zgadzają się u Ciebie na takie rozwiązanie?
K
KsiegowaKadry 2026-05-13 12:07
W odpowiedzi do OkresWypowiedzenia
"Tak, da się to zmienić nawet wtedy, gdy wypowiedzenie już biegnie. Samo złożenie wypowiedzenia nie zamyka drogi do ustalenia wcześniejszego terminu rozwiązania "
Dokładnie tak to działa — jeśli obie strony się dogadają, można ustalić wcześniejszą datę zakończenia umowy mimo trwającego już wypowiedzenia. Pytałeś już kadry, czy zgodzą się to załatwić krótkim porozumieniem?
K
Kadra 2026-05-13 12:33
Tak, po złożeniu wypowiedzenia można jeszcze ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy za porozumieniem stron, jeśli obie strony się na to zgodzą. W praktyce robi się to krótkim pisemnym porozumieniem z nową datą końca zatrudnienia — pytałeś już kadry, czy zgodzą się na konkretny dzień?
S
SprawaWKadrach 2026-05-13 15:10
Tak, da się to zrobić. Skoro wypowiedzenie już biegnie, to jego termin można jeszcze skrócić, jeśli obie strony zgodzą się na wcześniejsze rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z konkretną datą. To nie dzieje się automatycznie, ale pracodawca i pracownik mogą podpisać krótkie porozumienie, że stosunek pracy kończy się wcześniej niż wynika z wypowiedzenia. Kadry pytają już tylko o to, czy pracodawca jest skłonny zgodzić się na taką zmianę.