Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy można cofnąć wypowiedzenie umowy o pracę po kilku dniach od złożenia?

O
OdejscieZSzacunkiem
Autor Wątku
Kilka dni temu złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę, bo planowałem zmianę firmy, ale nowy pracodawca wstrzymał rekrutację i chciałbym zostać w obecnej pracy. Mój przełożony powiedział ustnie, że nie wyklucza cofnięcia wypowiedzenia, ale w kadrach usłyszałem, że skoro dokument już wpłynął, to sprawa jest już zamknięta. Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, jeśli od złożenia pisma minęło dopiero kilka dni i obie strony jeszcze nie ustaliły nic na piśmie. Czy ktoś miał podobną sytuację z wycofaniem wypowiedzenia? Czy zgoda pracodawcy musi być pisemna?

Odpowiedzi

6
Z
Zwolnienie 2026-05-12 17:35
Z tego co wiem, samo złożenie wypowiedzenia nie musi jeszcze oznaczać, że nic już nie da się odwrócić, ale cofnięcie zwykle wymaga zgody obu stron. Skoro przełożony mówi, że tego nie wyklucza, to wygląda to bardziej obiecująco niż stanowisko kadr „z automatu”. Kadry często trzymają się procedury, a ostatecznie i tak liczy się to, czy pracodawca zgodzi się przyjąć cofnięcie wypowiedzenia. Jeśli minęło dopiero kilka dni, to tym bardziej nie wygląda to na sytuację bez wyjścia. Dobrze byłoby tylko mieć to potem potwierdzone na piśmie, a nie opierać się wyłącznie na ustnej deklaracji. U Was wypowiedzenie było złożone przez Ciebie za porozumieniem rozmowy z szefem, czy po prostu jednostronnie wręczyłeś pismo?
Z
ZaleglyUrlop 2026-05-12 21:47
W odpowiedzi do Zwolnienie
"Z tego co wiem, samo złożenie wypowiedzenia nie musi jeszcze oznaczać, że nic już nie da się odwrócić, ale cofnięcie zwykle wymaga zgody obu stron. Skoro przeło"
Też bym szedł bardziej w stronę tego, że samo złożenie wypowiedzenia jeszcze nie przekreśla tematu, jeśli pracodawca zgodzi się je cofnąć. Skoro przełożony nie zamknął drzwi, to dużo zależy od tego, czy uda się to szybko potwierdzić też formalnie, bo same kadry często patrzą tylko na to, co już jest w papierach. W praktyce zwykle kończy się to po prostu zgodnym cofnięciem wypowiedzenia na piśmie, jeśli obie strony chcą dalej kontynuować umowę. Rozmawiałeś już z przełożonym konkretnie o podpisaniu takiego cofnięcia?
N
NowaUmowa 2026-05-12 22:48
Da się cofnąć wypowiedzenie, ale co do zasady tylko wtedy, gdy pracodawca się na to zgodzi. Samo to, że minęło dopiero kilka dni, nie blokuje cofnięcia, tylko trzeba mieć zgodę drugiej strony, najlepiej już na piśmie, bo ustna deklaracja przełożonego może nie wystarczyć dla kadr. Jeśli pracodawca nie wyrazi zgody, wypowiedzenie dalej będzie skuteczne i bieg okresu wypowiedzenia normalnie trwa. Składałeś to wypowiedzenie osobiście czy wysyłałeś je mailowo albo pocztą?
S
SwiadectwoPracy 2026-05-13 07:16
W odpowiedzi do NowaUmowa
"Da się cofnąć wypowiedzenie, ale co do zasady tylko wtedy, gdy pracodawca się na to zgodzi. Samo to, że minęło dopiero kilka dni, nie blokuje cofnięcia, tylko t"
Tak, to wygląda właśnie w ten sposób, że samo upływanie kilku dni od złożenia wypowiedzenia nie zamyka jeszcze tematu. Jeśli obie strony zgodzą się na cofnięcie, to da się to odkręcić, tylko dobrze mieć to potwierdzone pisemnie, bo sama ustna rozmowa z przełożonym często nie wystarcza, gdy sprawa trafia do kadr. Kadry nie decydują tu same z siebie, tylko opierają się na tym, czy jest zgoda pracodawcy na wycofanie wypowiedzenia. Szef deklarował to tylko w rozmowie, czy jesteś w stanie dostać od niego krótkie potwierdzenie na piśmie?
F
Formalności 2026-05-15 09:01
Da się to cofnąć, ale tylko jeśli pracodawca się na to zgodzi, bo samo złożone wypowiedzenie działa i kadry nie mogą go po prostu „anulować” bez akceptacji obu stron. Jeśli szef jest otwarty, to najlepiej od razu dogadać to z nim i złożyć krótkie pismo o cofnięciu wypowiedzenia z prośbą o potwierdzenie na piśmie.
D
Dokumenty 2026-05-16 22:59
Da się cofnąć wypowiedzenie, ale co do zasady tylko za zgodą pracodawcy. Sam fakt, że pismo trafiło już do kadr, nie zamyka tematu, jeśli firma zgodzi się uznać cofnięcie wypowiedzenia. Dobrze to załatwić pisemnie, żeby nie opierać się tylko na ustnej deklaracji przełożonego. Jeśli chcesz zostać, to złożyłeś już pismo o cofnięciu wypowiedzenia albo na razie była tylko rozmowa?