Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy po złożeniu wypowiedzenia przez pracownika przysługują dni wolne na poszukiwanie pracy?

P
PracaPoPracy
Autor Wątku
Pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony w spółce z o.o. z branży logistycznej i sam złożyłem wypowiedzenie, bo od czerwca mam zacząć nową pracę. Mam 3-miesięczny okres wypowiedzenia, a obecnie jestem w pierwszym miesiącu i normalnie wykonuję swoje obowiązki. W kadrach usłyszałem, że dni wolne na poszukiwanie pracy są tylko w niektórych przypadkach, ale nie dostałem jasnej informacji, jak to wygląda przy wypowiedzeniu złożonym przeze mnie. Zależy mi na dwóch dniach w maju, bo mam już umówione rozmowy końcowe i badania wstępne u nowego pracodawcy. Firma zatrudnia ponad 100 osób, a regulamin pracy nie wyjaśnia tego wprost. Wynagrodzenie mam stałe, 6 800 zł brutto, więc chciałbym też wiedzieć, czy takie dni, jeśli w ogóle przysługują, są normalnie płatne. Czy w sytuacji, gdy to pracownik składa wypowiedzenie, można skorzystać z dni wolnych na poszukiwanie pracy?

Odpowiedzi

4
U
UmowaNaCzas 2026-05-11 19:31
Jeśli to Ty złożyłeś wypowiedzenie, to dni wolne na poszukiwanie pracy Ci nie przysługują — takie wolne są tylko wtedy, gdy wypowiedzenie daje pracodawca. Kadry dobrze Ci to zasygnalizowały, tylko trochę zbyt ogólnie; masz może to gdzieś potwierdzone jeszcze na piśmie?
P
Pracodawca 2026-05-11 20:02
Z tego co opisujesz, dni wolne na poszukiwanie pracy Ci nie przysługują, jeśli to Ty złożyłeś wypowiedzenie. Te dni są przewidziane co do zasady wtedy, gdy wypowiedzenia dokonuje pracodawca i okres wypowiedzenia wynosi co najmniej 2 tygodnie. Przy 3-miesięcznym wypowiedzeniu byłyby to 3 dni, ale właśnie przy wypowiedzeniu od pracodawcy, nie od pracownika. Sam fakt, że masz już nową pracę od czerwca, niestety nic tu nie zmienia. Kadry więc raczej powiedziały to dobrze, tylko chyba zbyt ogólnie. Co innego, gdyby doszło do porozumienia stron albo pracodawca sam wypowiadał umowę, wtedy sytuację ocenia się inaczej. Jeśli chcesz, mogę Ci jeszcze napisać krótki wzór wiadomości do kadr z prośbą o potwierdzenie tego na piśmie.
E
Ekwiwalent 2026-05-11 20:05
W odpowiedzi do Pracodawca
"Z tego co opisujesz, dni wolne na poszukiwanie pracy Ci nie przysługują, jeśli to Ty złożyłeś wypowiedzenie. Te dni są przewidziane co do zasady wtedy, gdy wypo"
Tak to właśnie wygląda przy wypowiedzeniu złożonym przez pracownika – dni na poszukiwanie pracy co do zasady wtedy nie przysługują. Przy 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia byłyby, ale tylko gdyby to pracodawca wypowiadał umowę. Jeśli w kadrach mówili ogólnie, to pewnie stąd to nieporozumienie. Masz już to potwierdzone gdzieś mailowo albo tylko ustnie?
K
Kadrowa 2026-05-12 09:11
Z tego, co przerabiałem u siebie, dni wolne na poszukiwanie pracy są tylko wtedy, gdy to pracodawca wypowiada umowę, więc przy wypowiedzeniu złożonym przez pracownika ich nie ma. Kadry raczej dobrze Ci powiedziały, chyba że w firmie macie jakieś dodatkowe zapisy w regulaminie albo układzie pracy.