Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy można złożyć wypowiedzenie umowy o pracę podczas zwolnienia lekarskiego L4?

A
AnkaPoGodzinach
Autor Wątku
Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim i w tym czasie chcę zakończyć pracę, bo znalazłam inne zatrudnienie z dość szybkim terminem startu. Nie mam możliwości pojawić się w firmie osobiście, a dział kadr działa u nas dość chaotycznie i boję się, że później będzie spór, kiedy takie wypowiedzenie dotarło. Zastanawiam się też, czy samo przebywanie na L4 coś zmienia, jeśli to pracownik składa wypowiedzenie, a nie pracodawca. Czy w czasie L4 mogę skutecznie złożyć wypowiedzenie? Czy data doręczenia ma tu kluczowe znaczenie?

Odpowiedzi

2
F
Formalności 2026-05-20 20:01
Tak, pracownik może złożyć wypowiedzenie także w czasie L4, bo zakaz dotyczy głównie wypowiadania umowy przez pracodawcę w okresie usprawiedliwionej nieobecności. Samo zwolnienie lekarskie nie blokuje więc złożenia wypowiedzenia z Twojej strony, tylko trzeba zadbać o to, żeby dało się później wykazać datę doręczenia. W praktyce liczy się moment, w którym pismo dotrze do pracodawcy w taki sposób, że mógł się z nim zapoznać, więc przy chaotycznych kadrach dobrze mieć potwierdzenie wysłania i odbioru. Masz u siebie w umowie zwykły okres wypowiedzenia czy np. jakiś krótszy zapis?
K
Kadra 2026-05-20 20:13
Tak, pracownik może złożyć wypowiedzenie także w czasie L4, bo ograniczenia dotyczą głównie pracodawcy, a nie osoby zatrudnionej. Nie musisz pojawiać się w firmie osobiście, możesz wysłać wypowiedzenie pocztą albo kurierem i wtedy liczy się moment, w którym pismo dotrze do pracodawcy w taki sposób, że mógł się z nim zapoznać. Dla świętego spokoju dobrze mieć potwierdzenie nadania i odbioru, bo przy chaotycznych kadrach to potem ułatwia sprawę. Masz u siebie zwykły okres wypowiedzenia czy próbujesz dogadać wcześniejsze rozwiązanie umowy?