Wypowiedzenie
•
Premia kwartalna po złożeniu wypowiedzenia — co jeśli wypłata jest już po ustaniu umowy?
K
KoniecEtatu
Autor Wątku
Pracuję w średniej firmie e-commerce (sp. z o.o.) jako specjalista ds. marketingu na umowie o pracę na czas nieokreślony. Dziś, 7 kwietnia 2026, złożyłem wypowiedzenie z miesięcznym okresem, więc ostatni dzień pracy wypada na koniec kwietnia 2026. W regulaminie wynagradzania mamy premię kwartalną do 15% podstawy, zależną od realizacji KPI, a wypłata jest zwykle do 20. dnia miesiąca po zakończeniu kwartału. Za I kwartał 2026 mam potwierdzone wyniki w systemie i mailowo od przełożonego, a premia w poprzednich kwartałach wynosiła u mnie ok. 1 200–1 800 zł brutto. Kadry sugerują, że premia nie zostanie wypłacona, jeśli nie będę zatrudniony w dniu wypłaty, mimo że KPI są zrealizowane. Nie wiem, czy taka praktyka jest w ogóle dopuszczalna, skoro premia wynika z regulaminu i jest powiązana z konkretnymi wynikami, a nie „uznaniowa”. Czy pracodawca może odmówić wypłaty premii kwartalnej tylko dlatego, że wypłata przypada już po rozwiązaniu umowy, i co w takiej sytuacji ma znaczenie w treści regulaminu lub umowy?