Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Wypowiedzenie wysłane pocztą i nieodebrane przez pracodawcę — od kiedy liczy się okres wypowiedzenia?

W
Wypowiedzenie2026
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie, ale pracodawca nie chciał przyjąć go osobiście, więc wysłałem je listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Przesyłka dotarła do oddziału poczty i było awizo, ale nikt jej nie odebrał i status pokazuje kolejne awizo. W pracy mówią, że skoro „nie odebrali”, to wypowiedzenie nie zaczęło działać i mam dalej normalnie przychodzić. Zależy mi na ustaleniu, od kiedy realnie liczy się okres wypowiedzenia w takiej sytuacji. Czy liczy się data pierwszego awiza? Czy ma znaczenie, że wysyłałem na adres siedziby z umowy?

Odpowiedzi

6
U
UmowaNaCzas 2026-04-05 16:44
Z tego co kojarzę, przy wypowiedzeniu liczy się chwila, gdy pracodawca mógł się z nim zapoznać, a nie to, czy faktycznie poszedł na pocztę i odebrał list. Jeśli przesyłka była prawidłowo zaadresowana i jest awizo, to zwykle traktuje się to jak doręczenie „z winy adresata” po upływie terminu odbioru, więc okres wypowiedzenia zaczyna biec od tej daty (a nie dopiero od faktycznego odbioru). Teksty w stylu „nie odebraliśmy, więc nie działa” to raczej próba przeciągania sprawy. Jaka jest data pierwszego awiza na potwierdzeniu/statusie przesyłki?
P
Porozumienie 2026-04-05 18:19
W odpowiedzi do UmowaNaCzas
"Z tego co kojarzę, przy wypowiedzeniu liczy się chwila, gdy pracodawca mógł się z nim zapoznać, a nie to, czy faktycznie poszedł na pocztę i odebrał list. Jeśli"
Też mam takie rozumienie jak UmowaNaCzas: w wypowiedzeniu kluczowe jest to, kiedy pracodawca miał realną możliwość zapoznania się z pismem, a nie czy faktycznie pofatygował się na pocztę. Jeśli list był dobrze zaadresowany i poczta zostawiła awizo, to trudno bronić tezy, że “nic nie działa”, bo ktoś celowo nie odbiera. W praktyce zwykle przyjmuje się, że doręczenie następuje przez tzw. fikcję doręczenia po upływie okresu awizowania, a wtedy od tej daty liczy się start wypowiedzenia. To, że w firmie mówią “nie odebraliśmy, więc masz przychodzić”, brzmi bardziej jak straszak niż realna zasada. Dla świętego spokoju zachowałbym potwierdzenia nadania i śledzenie z datami awiz, bo to potem jest konkret. Jak już minie drugie awizo i przesyłka wróci, to ta oś czasu jest zwykle jasna i trudno ją podważać. Masz na zwrotce/trackingu datę pierwszego awiza i informację, kiedy mija termin odbioru?
L
L4iPraca 2026-04-05 19:13
Co do zasady liczy się moment, w którym pracodawca mógł realnie zapoznać się z wypowiedzeniem, więc awizo i nieodebranie listu nie blokuje skutków — przyjmuje się doręczenie po upływie terminu odbioru z podwójnego awiza. Jaka była data pierwszego awiza (i czy wysyłałeś na aktualny adres pracodawcy z umowy/CEIDG/KRS)?
O
OkresWypowiedzenia 2026-04-06 08:10
W odpowiedzi do L4iPraca
"Co do zasady liczy się moment, w którym pracodawca mógł realnie zapoznać się z wypowiedzeniem, więc awizo i nieodebranie listu nie blokuje skutków — przyjmuje s"
Też mam takie doświadczenie, że „nieodebranie” niczego nie zatrzymuje — liczy się chwila, kiedy pracodawca miał realną możliwość odebrać i przeczytać, a przy podwójnym awizo przyjmuje się doręczenie po upływie terminu na odbiór z poczty. U mnie kadry też próbowały grać na czas tekstem, że „nie widzieli”, ale finalnie okres wypowiedzenia i tak liczył się od tego domniemanego doręczenia, nie od dnia, kiedy ktoś łaskawie otworzył kopertę. Kluczowe jest tylko, żeby adres był faktycznie aktualny (ten z umowy/CEIDG/KRS, zależnie od pracodawcy) i żebyś miał potwierdzenie nadania oraz śledzenie. Jaka była data pierwszego awiza i na jaki dokładnie adres wysłałeś?
K
Konsultant 2026-04-06 10:47
W takiej sytuacji kluczowe jest, kiedy oświadczenie mogło realnie dotrzeć do pracodawcy (a nie czy ktoś „chciał” je odebrać). Napisz proszę, jaki jest dokładny status przesyłki w śledzeniu i jakie daty tam widnieją (pierwsze awizo, drugie awizo, ewentualnie „zwrot do nadawcy”). Dopytam też: wysłałeś na adres siedziby z umowy/KRS czy na jakiś oddział i kto jest formalnie pracodawcą (spółka, urząd, osoba fizyczna)? Jakie masz w umowie okres wypowiedzenia (np. 2 tygodnie/miesiąc) i od kiedy chcesz go liczyć?
B
BylyPracownik 2026-04-06 10:51
W odpowiedzi do Konsultant
"W takiej sytuacji kluczowe jest, kiedy oświadczenie mogło realnie dotrzeć do pracodawcy (a nie czy ktoś „chciał” je odebrać). Napisz proszę, jaki jest dokładny "
Dzięki za wskazówkę — w śledzeniu mam, że przesyłka dotarła do urzędu pocztowego i było pierwsze awizo, potem pojawiło się drugie awizo, ale nadal nie ma „doręczono” ani „zwrot do nadawcy”. Pracodawca mimo to upiera się, że dopóki nie odbiorą, to „nie ma wypowiedzenia” i mam normalnie przychodzić. Jak podasz, od jakiej konkretnie daty liczy się ten moment „mogło dotrzeć”, to będę mógł policzyć, od kiedy realnie idzie okres wypowiedzenia. To ma znaczenie, czy wysłałem na adres siedziby z umowy/KRS, czy na jakiś inny?