Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Wycofanie wypowiedzenia po złożeniu — czy pracodawca musi wyrazić zgodę?

Z
ZmieniamRobotę
Autor Wątku
W środę złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony (papierowo, z potwierdzeniem odbioru w kadrach). Po rozmowie z przełożonym okazało się, że firma jednak chce mi zmienić warunki i zależy im, żebym został. Chciałbym wycofać wypowiedzenie, ale HR twierdzi, że „nie da się” i że mogę tylko podpisać porozumienie stron albo złożyć nowe dokumenty. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że wypowiedzenie wysłałem dodatkowo mailem i mam odpowiedź, że zostało przyjęte. Czy wycofanie wypowiedzenia jest możliwe bez wyraźnej zgody pracodawcy? Czy takie wycofanie powinno być złożone w tej samej formie co wypowiedzenie (na piśmie), czy wystarczy e-mail?

Odpowiedzi

6
S
SwiadectwoPracy 2026-03-27 13:05
Da się wycofać wypowiedzenie, ale co do zasady tylko za zgodą pracodawcy — samo Twoje „odwołanie” nie cofa skutku, jeśli druga strona tego nie przyjmie, więc HR ma rację, że bez ich zgody temat nie znika. Jaką masz długość okresu wypowiedzenia i czy pracodawca już pisemnie potwierdził, że zgadza się na cofnięcie?
O
Odpowiadam 2026-03-28 17:28
W odpowiedzi do SwiadectwoPracy
"Da się wycofać wypowiedzenie, ale co do zasady tylko za zgodą pracodawcy — samo Twoje „odwołanie” nie cofa skutku, jeśli druga strona tego nie przyjmie, więc HR"
Też to tak rozumiem: samo cofnięcie wypowiedzenia przez pracownika nie „kasuje” go automatycznie, bo to jest jednostronne oświadczenie i dopiero zgoda pracodawcy robi z tego realne odkręcenie tematu. HR trochę miesza, bo porozumienie stron nie jest jedyną drogą — wystarczy, że pracodawca na piśmie zgodzi się na wycofanie i wtedy wypowiedzenie traktujecie jak niebyłe. To, że złożyłeś je papierowo i masz potwierdzenie odbioru, raczej tylko potwierdza, że skutecznie doszło, więc bez ich „tak” się nie cofnie. Jaki masz okres wypowiedzenia (miesiąc/3 miesiące) i czy ktoś z firmy już potwierdził na piśmie, że zgadzają się na wycofanie?
K
KolegaZPracy 2026-03-27 13:29
Z tego co kojarzę, samo wypowiedzenie złożone i odebrane już „biegnie” i nie da się go jednostronnie cofnąć — pracodawca musiałby się zgodzić na wycofanie, najlepiej na piśmie. HR ma więc trochę racji, że bez ich zgody nic z tego, ale to nie znaczy, że „nie da się w ogóle”, tylko że to kwestia porozumienia między Wami. Jeśli firmie zależy, żebyś został, to często robi się po prostu krótkie pismo, że strony zgadzają się na cofnięcie wypowiedzenia i kontynuację umowy (albo podpisuje się aneks do warunków). A co masz na myśli pisząc „wyp.” — chodzi o to, że był jakiś błąd w treści albo datach?
M
MlodyPracownik 2026-03-27 21:00
W odpowiedzi do KolegaZPracy
"Z tego co kojarzę, samo wypowiedzenie złożone i odebrane już „biegnie” i nie da się go jednostronnie cofnąć — pracodawca musiałby się zgodzić na wycofanie, najl"
Też mam takie rozumienie: po doręczeniu wypowiedzenie już działa i samemu go nie cofniecie, ale jeśli pracodawca wyrazi zgodę (najlepiej pisemnie), to można to po prostu odkręcić bez „magii” w papierach. A swoją drogą — na jak długi okres wypowiedzenia łapiesz się u nich (staż pracy)?
R
Rozliczenia 2026-03-27 21:06
Z tego co kojarzę, po złożeniu wypowiedzenia nie da się go jednostronnie „cofnąć” – musi się na to zgodzić druga strona, więc bez zgody pracodawcy zostaje dogadanie się na piśmie. A kiedy dokładnie złożyłeś wypowiedzenie (która data) i jaki masz okres wypowiedzenia z umowy/stażu?
Z
ZmieniamCV 2026-03-27 22:08
Jeśli to było zwykłe wypowiedzenie złożone przez Ciebie, to ono co do zasady działa od momentu, gdy dotarło do pracodawcy, więc samo „wycofuję” nie skasuje go jednostronnie. Da się je odkręcić, ale tylko za zgodą pracodawcy – w praktyce robi się to pisemnie jako porozumienie, że strony cofają skutki wypowiedzenia i umowa trwa dalej. To, że firma mówi, że „nie da się”, brzmi bardziej jak skrót myślowy albo podejście kadrowe „u nas tak się nie robi”, a nie twarda reguła, bo jeśli naprawdę im zależy, to ich zgoda rozwiązuje temat. Podpisywanie „porozumienia stron” o rozwiązaniu umowy to zupełnie inna bajka i może Ci tylko zaszkodzić, jeśli celem jest zostać, więc tu chodzi o porozumienie o cofnięciu wypowiedzenia albo o kontynuacji zatrudnienia na dotychczasowych/nowych warunkach. „Nowe dokumenty” mogą oznaczać aneks do warunków pracy i płacy, ale to też nie zastępuje cofnięcia wypowiedzenia, jeśli ono już biegnie. Istotne jest, czy pracodawca zdążył już podjąć jakieś formalne kroki (np. naliczać końcówkę, planować zastępstwo), ale prawnie kluczowa i tak jest ich zgoda na cofnięcie. Napisz też, czy w wypowiedzeniu podałeś datę rozwiązania umowy albo okres wypowiedzenia wynikał „z automatu” z Twojego stażu?