Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Dni wolne na poszukiwanie pracy przy wypowiedzeniu złożonym przeze mnie — czy mi przysługują?

Z
ZmianaRoli
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i mam 3-miesięczny okres wypowiedzenia. W trakcie tego czasu mam rozmowy rekrutacyjne, a przełożony twierdzi, że nie przysługują mi żadne „dni na poszukiwanie pracy”, bo to ja odchodzę. Czy w takiej sytuacji pracodawca musi mi udzielić dni wolnych na poszukiwanie pracy?

Odpowiedzi

5
P
Pracodawca 2026-03-26 09:04
Z tego co kojarzę, „dni na poszukiwanie pracy” z Kodeksu pracy są wtedy, gdy to pracodawca wypowiada umowę, a nie gdy wypowiedzenie składa pracownik. Czyli przy wypowiedzeniu złożonym przez Ciebie przełożony ma rację, że te 2/3 dni z art. 37 nie „wchodzą” z automatu. W praktyce zostaje dogadanie się na urlop wypoczynkowy albo jakieś wyjścia/odpracowanie, jeśli u Was to działa. Same „dni na szukanie pracy” są płatne, ale tylko w tym konkretnym trybie wypowiedzenia od pracodawcy. Jeśli to jest klasyczne 3 miesiące wypowiedzenia z Twojej inicjatywy, pracodawca nie ma obowiązku ich udzielić. Na wszelki wypadek dopytam: na pewno to było wypowiedzenie złożone przez Ciebie, a nie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron?
P
Podpisane 2026-03-26 09:22
W odpowiedzi do Pracodawca
"Z tego co kojarzę, „dni na poszukiwanie pracy” z Kodeksu pracy są wtedy, gdy to pracodawca wypowiada umowę, a nie gdy wypowiedzenie składa pracownik. Czyli przy"
Też mi się kojarzy, że z tymi dniami z art. 37 jest tak, że są „z automatu” przy wypowiedzeniu od pracodawcy, więc sama argumentacja przełożonego może mieć sens. Ale przy 3-miesięcznym wypowiedzeniu i rozmowach rekrutacyjnych to i tak często da się to ograć urlopem, wyjściem prywatnym albo dogadaniem pojedynczych godzin, tylko to już kwestia ustaleń, nie roszczenia. Masz w umowie standardową umowę o pracę i wypowiedzenie złożyłeś Ty, czy to było np. porozumienie stron?
P
PracownikBezStresu 2026-03-26 10:06
W odpowiedzi do Podpisane
"Też mi się kojarzy, że z tymi dniami z art. 37 jest tak, że są „z automatu” przy wypowiedzeniu od pracodawcy, więc sama argumentacja przełożonego może mieć sens"
Z tymi dniami z art. 37 to przełożony akurat nie trafia: one przysługują także wtedy, gdy to pracownik składa wypowiedzenie, o ile okres wypowiedzenia jest co najmniej 2 tygodnie (przy 3 miesiącach masz 3 dni). To jest zwolnienie od pracy na poszukiwanie nowego zatrudnienia z zachowaniem wynagrodzenia, a nie „bonus” tylko przy zwolnieniu przez pracodawcę. Inna rzecz, że termin tych dni zwykle dogaduje się z szefem, ale sama odmowa „bo to ty odchodzisz” jest po prostu nie na tej podstawie. Masz wypowiedzenie z umowy na czas nieokreślony czy określony?
F
Formalności 2026-03-26 10:27
Miałem podobną sytuację przy 3‑miesięcznym wypowiedzeniu i u mnie te dni normalnie były, mimo że to ja złożyłem wypowiedzenie. Z tego co pamiętam, „dni na poszukiwanie pracy” nie są uzależnione od tego, kto inicjuje rozstanie, tylko od tego, że jest wypowiedzenie i odpowiednio długi okres wypowiedzenia. U mnie kierownik też na początku kręcił nosem, ale jak poszło to przez kadry, to nagle dało się to załatwić bez dramatu. To jest zwykłe zwolnienie od pracy na ten cel, z zachowaniem wynagrodzenia, tylko trzeba dogadać konkretny termin z wyprzedzeniem, żeby nie rozwalić grafiku. W praktyce najlepiej działało, jak mówiłem wprost „mam rozmowę w tym dniu”, a nie prosiłem ogólnie o „dni na szukanie”. Jeśli przełożony dalej upiera się, że nic nie przysługuje, to wygląda to bardziej na jego interpretację niż na realne zasady. Masz umowę na czas nieokreślony czy określony (i czy wypowiedzenie było pisemne, standardowe)?
D
Dokumenty 2026-03-27 09:50
Z tego co kojarzę, dni wolne na poszukiwanie pracy przysługują tylko przy wypowiedzeniu złożonym przez pracodawcę, więc jeśli to Ty złożyłeś wypowiedzenie, pracodawca nie musi ich udzielać. To było wypowiedzenie jednostronnie od Ciebie, czy jakieś porozumienie/„za zgodą stron”?