Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Wypowiedzenie umowy na czas określony bez klauzuli — czy mogę odejść przed terminem?

N
NowaPraca
Autor Wątku
Mam umowę o pracę na czas określony do 31 grudnia 2026 r. i w umowie nie widzę żadnego zapisu o możliwości wypowiedzenia. Pracuję w firmie 8 miesięcy i dostałem nową ofertę, więc chciałbym odejść w maju, ale kadry twierdzą, że „nie da się” i zostaje tylko porozumienie stron. Czy w takiej sytuacji mogę skutecznie złożyć wypowiedzenie jednostronnie, a jeśli tak, to od kiedy liczy się okres wypowiedzenia? Co jeśli pracodawca nie chce podpisać porozumienia, a ja muszę podać konkretną datę zakończenia umowy?

Odpowiedzi

3
Z
Zwolnienie 2026-04-09 18:56
A masz pewność, że to jest umowa o pracę (nie zlecenie/B2B) i czy w umowie albo w regulaminie/układzie nie ma jednak zapisu o wypowiedzeniu? Dopytam też: jaki masz staż pracy u tego pracodawcy łącznie (tylko te 8 miesięcy, czy wcześniej też), bo od tego zależy długość okresu wypowiedzenia i kiedy realnie mógłbyś odejść.
U
Urlopowicz 2026-04-09 18:58
Kadry trochę żyją starymi zasadami, bo kiedyś przy umowie terminowej faktycznie szukało się w treści klauzuli wypowiedzenia, ale dziś co do zasady umowę na czas określony też można rozwiązać wypowiedzeniem jak każdą inną. Jeśli masz 8 miesięcy stażu u tego pracodawcy, to okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc. Przy miesięcznym wypowiedzeniu nie liczy się go “od dnia do dnia”, tylko kończy się ostatniego dnia miesiąca. Czyli jeśli złożysz wypowiedzenie w maju, stosunek pracy zakończy się z końcem czerwca (30 czerwca 2026). Porozumienie stron jest po prostu sposobem, żeby skończyć wcześniej niż wynika z wypowiedzenia, ale nie jest jedyną opcją. Czasem też po złożeniu wypowiedzenia pracodawca zgadza się na wcześniejszą datę rozwiązania umowy, już bez zmieniania trybu na porozumienie. Kiedy realnie chcesz złożyć wypowiedzenie (jaki dzień maja) i czy liczymy cały staż tylko w tej firmie, bez przejęcia zakładu pracy?
E
Etatowiec 2026-04-09 19:35
Z tego co kojarzę, przy umowie na czas określony od dawna nie trzeba mieć osobnej „klauzuli wypowiedzenia”, bo co do zasady taką umowę też można wypowiedzieć jak zwykłą umowę o pracę. Okres wypowiedzenia liczy się od długości zatrudnienia u danego pracodawcy, więc przy 8 miesiącach najczęściej wychodzi 2 tygodnie i biegnie od najbliższej niedzieli po złożeniu wypowiedzenia. Kadry często mówią „nie da się”, bo im wygodniej mieć porozumienie stron, ale jednostronne wypowiedzenie zazwyczaj jest skuteczne. Masz na pewno umowę o pracę (nie zlecenie/B2B) i to jest Twoja pierwsza umowa u tego pracodawcy?