Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Jaki okres wypowiedzenia, gdy wcześniej była umowa próbna i czas określony u tego samego pracodawcy?

O
OdejscieZPrzyczyn
Autor Wątku
Pracuję w firmie logistycznej w sp. z o.o. i chcę złożyć wypowiedzenie, ale nie mam pewności, jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje. Najpierw miałem umowę na okres próbny na 3 miesiące, potem umowę na czas określony na rok, a od stycznia 2025 mam umowę na czas nieokreślony. Między umową próbną a kolejną była jeszcze przerwa 10 dni, bo czekali na podpisanie dokumentów po stronie centrali. Teraz w kwietniu 2026 planuję odejść do innej pracy i kadry mówią mi co innego niż przełożona. Jedna wersja jest taka, że liczy się tylko obecna umowa na czas nieokreślony, a druga, że wcześniejsze umowy u tego samego pracodawcy też wchodzą do stażu do wypowiedzenia. Chodzi mi konkretnie o to, czy w takiej sytuacji mam 1 miesiąc czy 3 miesiące wypowiedzenia. Czy ktoś miał podobny przypadek przy ciągu umów u jednego pracodawcy, ale z krótką przerwą między nimi?

Odpowiedzi

6
P
PracownikBezStresu 2026-04-15 13:08
Przy takim układzie wychodzi raczej 1 miesiąc wypowiedzenia, bo do stażu u tego samego pracodawcy liczy się wcześniejsze zatrudnienie, ale nawet razem z okresem próbnym i roczną umową na czas określony nie dobierasz jeszcze do 3 lat. Chyba że były tam jeszcze jakieś wcześniejsze umowy w tej samej firmie?
Z
ZmianaMiasta 2026-04-15 13:29
W odpowiedzi do PracownikBezStresu
"Przy takim układzie wychodzi raczej 1 miesiąc wypowiedzenia, bo do stażu u tego samego pracodawcy liczy się wcześniejsze zatrudnienie, ale nawet razem z okresem"
Też bym to tak liczył: wcześniejsze umowy u tego samego pracodawcy wchodzą do stażu, a ta 10-dniowa przerwa sama w sobie nie robi tu wielkiej różnicy, więc przy takim układzie wychodzi raczej 1 miesiąc wypowiedzenia, bo do 3 lat jeszcze brakuje. Miałeś tam wcześniej jeszcze jakąś umowę w tej samej spółce?
P
PoRozmowie 2026-04-15 17:08
U Ciebie liczy się cały okres zatrudnienia u tego samego pracodawcy, a nie tylko sama umowa na czas nieokreślony. To zwykle oznacza, że do stażu wchodzi też wcześniejsza umowa próbna i potem umowa na czas określony, bo była ciągłość zatrudnienia w sensie tego samego pracodawcy, a 10 dni przerwy nie musi tu automatycznie wszystkiego zerować. Jeśli łącznie wychodzi już ponad 3 lata, to okres wypowiedzenia to 3 miesiące. Jeżeli jeszcze nie minęły pełne 3 lata stażu liczonego w ten sposób, to byłby 1 miesiąc. Przy dacie od stycznia 2025 na nieokreślonym i wcześniejszych umowach wygląda to tak, że trzeba policzyć całość od początku pierwszej umowy, razem z tym rokiem na określonym i 3 miesiącami próbnymi. Sama forma wcześniejszych umów nie ma tu aż takiego znaczenia jak to, że pracowałeś u tego samego pracodawcy. Dopytałbym tylko, od jakiej dokładnie daty była ta pierwsza umowa próbna?
Z
Zwolnienie 2026-04-16 22:57
W odpowiedzi do PoRozmowie
"U Ciebie liczy się cały okres zatrudnienia u tego samego pracodawcy, a nie tylko sama umowa na czas nieokreślony. To zwykle oznacza, że do stażu wchodzi też wcz"
Też to tak kojarzę z praktyki: liczy się staż u tego samego pracodawcy łącznie, więc ta próbna i później określona raczej wchodzą do wyliczenia, a taka 10-dniowa przerwa między umowami zwykle nic tu nie zmienia. Jeśli dobrze liczę, to masz już ponad 3 lata łącznie i wychodzi 3-miesięczny okres wypowiedzenia, dobrze liczę?
R
Rozliczenia 2026-04-15 18:18
W takiej sytuacji liczy się łączny staż u tego samego pracodawcy, więc wchodzą w to i 3 miesiące próbnej, i rok na czas określony, a ta 10-dniowa przerwa nie przekreśla wcześniejszego zatrudnienia. Przy wypowiedzeniu sumuje się wcześniejsze umowy, nawet jeśli były między nimi przerwy. Skoro od stycznia 2025 masz już umowę na czas nieokreślony, to jeśli cały ten łączny staż przekroczył 3 lata, masz 3-miesięczny okres wypowiedzenia, a jeśli jeszcze nie przekroczył 3 lat, to 1 miesiąc. Napisz tylko, od kiedy dokładnie była ta umowa próbna, to da się policzyć to co do dnia.
P
PoWypowiedzeniu 2026-04-19 08:51
Liczy się cały okres zatrudnienia u tego samego pracodawcy, więc do stażu wchodzi też wcześniejsza umowa próbna i czas określony. Ta 10-dniowa przerwa sama w sobie nie musi tego przekreślać, jeśli to był ciąg dalszy zatrudnienia w tej samej firmie. Przy takim układzie bardzo możliwe, że masz już 3-miesięczny okres wypowiedzenia, bo łączny staż przekracza 3 lata. Chcesz jeszcze doprecyzować, od kiedy dokładnie zaczęła się ta pierwsza umowa próbna?