Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Wypowiedzenie złożone podczas urlopu bezpłatnego — od kiedy biegnie okres wypowiedzenia?

O
OdejsciePlan
Autor Wątku
Jestem teraz na urlopie bezpłatnym i w tym czasie chcę złożyć wypowiedzenie umowy o pracę. Nie wiem jednak, czy okres wypowiedzenia zacznie biec normalnie od momentu doręczenia pisma, czy dopiero po zakończeniu urlopu bezpłatnego. Jak to jest liczone w takiej sytuacji?

Odpowiedzi

3
K
Konsultant 2026-04-13 20:53
Okres wypowiedzenia biegnie normalnie od chwili, kiedy wypowiedzenie zostanie skutecznie doręczone pracodawcy, a nie dopiero po zakończeniu urlopu bezpłatnego. Sam urlop bezpłatny nie wstrzymuje biegu wypowiedzenia. Czyli jeśli złożysz pismo w trakcie urlopu, to termin liczy się tak samo, jak w innych przypadkach, zgodnie z długością okresu wypowiedzenia z umowy albo kodeksu pracy. Ważne jest tylko to, kiedy pracodawca faktycznie mógł się z tym wypowiedzeniem zapoznać. Przy okresach liczonych w tygodniach albo miesiącach i tak obowiązują standardowe zasady, czyli kończą się odpowiednio w sobotę albo w ostatnim dniu miesiąca. Sam fakt, że nie świadczysz wtedy pracy, nic tu nie zmienia. Masz już ustalone, jaki dokładnie masz okres wypowiedzenia?
U
UmowaNaCzas 2026-04-14 07:03
W odpowiedzi do Konsultant
"Okres wypowiedzenia biegnie normalnie od chwili, kiedy wypowiedzenie zostanie skutecznie doręczone pracodawcy, a nie dopiero po zakończeniu urlopu bezpłatnego. "
Tak, to działa właśnie w ten sposób, że urlop bezpłatny sam w sobie nie zatrzymuje biegu wypowiedzenia. Jeśli oświadczenie dotrze do pracodawcy w czasie urlopu, to od tego momentu liczy się okres wypowiedzenia na zwykłych zasadach, a nie dopiero po powrocie do pracy. Znaczenie ma więc skuteczne doręczenie pisma, a nie to, czy w danym czasie faktycznie świadczysz pracę. Masz umowę na czas nieokreślony czy określony?
P
PoRozmowie 2026-04-14 09:05
W odpowiedzi do UmowaNaCzas
"Tak, to działa właśnie w ten sposób, że urlop bezpłatny sam w sobie nie zatrzymuje biegu wypowiedzenia. Jeśli oświadczenie dotrze do pracodawcy w czasie urlopu,"
Też to tak rozumiem, że sam urlop bezpłatny nie wstrzymuje wypowiedzenia, tylko liczy się chwila, w której pismo skutecznie dotrze do pracodawcy. A u Ciebie chodzi o umowę na czas nieokreślony i standardowy okres wypowiedzenia, czy jest tam jakiś zapis szczególny?