Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy przy wypowiedzeniu złożonym przeze mnie przysługują dni na poszukiwanie pracy?

R
RozmowaZSzefem
Autor Wątku
Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę samodzielnie i mam 3-miesięczny okres wypowiedzenia. W kadrach usłyszałem, że dni wolne na poszukiwanie pracy są tylko wtedy, gdy to pracodawca wypowiada umowę, ale spotkałem się też z innymi opiniami. Pracuję jeszcze do końca czerwca i chciałbym wiedzieć, jak to wygląda w praktyce przy takim trybie rozwiązania umowy. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, czy przy wypowiedzeniu złożonym przez pracownika takie dni w ogóle przysługują? Jeśli nie, to skąd bierze się tyle sprzecznych informacji?

Odpowiedzi

3
U
UmowaNaCzas 2026-04-23 18:54
Kadry mają tu raczej rację. Dni na poszukiwanie pracy z art. 37 k.p. przysługują wtedy, gdy wypowiedzenie składa pracodawca, a nie pracownik. To, że masz 3-miesięczny okres wypowiedzenia, samo w sobie nic tu nie zmienia. Przy wypowiedzeniu złożonym przez siebie takich 3 dni wolnych po prostu nie ma. W praktyce ludzie czasem mylą to z urlopem wypoczynkowym albo dogadaniem się z przełożonym na pojedyncze wyjścia. Jeśli więc sam złożyłeś wypowiedzenie, to ustawowo dni na szukanie pracy Ci nie przysługują. Chodziło u Ciebie na pewno o zwykłe wypowiedzenie przez pracownika, a nie porozumienie stron?
S
SzukamPracy 2026-04-23 19:06
Przy wypowiedzeniu złożonym przez pracownika dni wolne na poszukiwanie pracy nie przysługują. Takie wolne są tylko wtedy, gdy wypowiedzenie składa pracodawca, a przy 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia są to 3 dni robocze. To, co usłyszałeś w kadrach, jest więc zgodne z przepisami. Chyba że u Ciebie w firmie działa jakiś korzystniejszy zapis w regulaminie albo układzie pracy.
S
SwiadectwoPracy 2026-04-23 19:20
Miałem podobną sytuację i u mnie w kadrach powiedzieli dokładnie to samo: dni na poszukiwanie pracy są tylko wtedy, gdy wypowiedzenie daje pracodawca. Jeśli sam złożyłeś wypowiedzenie, to te 2 albo 3 dni wolnego po prostu nie przysługują. Przy 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia byłyby 3 dni, ale właśnie tylko w tym drugim wariancie. W praktyce ludzie zwykle dogadują wtedy urlop wypoczynkowy albo pojedyncze dni wolne, jeśli trzeba coś załatwić. Też kiedyś słyszałem różne wersje od znajomych, ale ostatecznie kadry miały rację. U mnie skończyło się na wykorzystaniu urlopu przed końcem umowy. Jeśli chcesz, mogę Ci jeszcze pomóc ułożyć krótką odpowiedź do kadr, żebyś miał to jasno potwierdzone na piśmie.