Forum Odejście z Pracy
Wypowiedzenie

Czy mogę złożyć wypowiedzenie umowy o pracę podczas L4?

O
OdejscieZKonfliktem
Autor Wątku
Jestem teraz na zwolnieniu lekarskim, ale chcę zakończyć pracę, bo sytuacja w firmie zrobiła się bardzo napięta. Nie wiem tylko, czy jako pracownik mogę skutecznie złożyć wypowiedzenie w czasie trwania L4, czy trzeba czekać do powrotu. Czy takie wypowiedzenie będzie ważne?

Odpowiedzi

2
P
PoRozmowie 2026-04-30 11:42
Tak, jako pracownik możesz złożyć wypowiedzenie nawet będąc na L4 i ono normalnie będzie ważne. Miałem podobną sytuację u siebie w pracy i kadry przyjęły wypowiedzenie bez problemu, mimo że byłem wtedy na zwolnieniu. Ochrona podczas L4 działa głównie w drugą stronę, czyli ogranicza możliwość wypowiedzenia ze strony pracodawcy, a nie pracownika. Chcesz odejść za wypowiedzeniem czy dogadać rozwiązanie umowy za porozumieniem stron?
P
Podpisane 2026-04-30 12:11
W odpowiedzi do PoRozmowie
"Tak, jako pracownik możesz złożyć wypowiedzenie nawet będąc na L4 i ono normalnie będzie ważne. Miałem podobną sytuację u siebie w pracy i kadry przyjęły wypowi"
Dokładnie tak to działa — będąc pracownikiem, możesz złożyć wypowiedzenie także w czasie L4 i będzie ono skuteczne. Zwolnienie lekarskie nie blokuje Ci możliwości rozwiązania umowy z własnej inicjatywy, tylko ogranicza pracodawcę w wypowiadaniu umowy w tym okresie. Liczy się po prostu to, żeby wypowiedzenie dotarło do pracodawcy w taki sposób, żeby mógł się z nim zapoznać. Masz już ustalone, czy chcesz je złożyć mailowo, czy w formie papierowej?