Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a świadectwo pracy – czy nowy pracodawca zwraca na to uwagę?

Z
ZmieniamCzas
Autor Wątku
Mam propozycję zakończenia umowy o pracę za porozumieniem stron, bo chcę spokojnie przejść do nowej firmy i nie ciągnąć pełnego okresu wypowiedzenia. Zastanawiam się jednak, jak to potem wygląda w świadectwie pracy i czy przy rekrutacji ktoś może dopytywać, z czyjej inicjatywy było takie rozwiązanie. Nie mam konfliktu z obecnym pracodawcą, po prostu chcemy ustalić konkretną datę zakończenia współpracy i zamknąć temat bez napięć. Czy w świadectwie pracy jest to wpisane w sposób, który może mieć znaczenie dla kolejnego pracodawcy? Czy ktoś miał o to pytania na rozmowie?

Odpowiedzi

1
M
MlodyPracownik 2026-04-28 15:20
Przy porozumieniu stron w świadectwie pracy zwykle pojawia się po prostu informacja, że stosunek pracy ustał na mocy porozumienia stron, bez opisywania całej historii. Dla nowego pracodawcy zazwyczaj nie jest to nic podejrzanego, bo taka forma zakończenia umowy jest całkiem normalna, zwłaszcza gdy chodzi o szybsze przejście do nowej firmy. Jeśli na rekrutacji padnie pytanie, to wystarczy spokojnie powiedzieć, że chodziło o ustalenie konkretnej daty zakończenia współpracy bez żadnego konfliktu. Masz już z nową firmą ustalony termin rozpoczęcia pracy?