Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a rejestracja w urzędzie pracy — czy będzie karencja w zasiłku?

K
KoniecOkresu
Autor Wątku
Pracuję w spółce z o.o. w branży produkcyjnej od prawie czterech lat, na umowie o pracę na czas nieokreślony. Pracodawca zaproponował mi rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z datą na koniec miesiąca, bo podobno mają ograniczać jedną zmianę na magazynie. Moje wynagrodzenie to 5600 zł brutto plus czasem premia uznaniowa, ale w samym porozumieniu nie ma być wpisanej żadnej przyczyny odejścia. Chciałbym po zakończeniu pracy od razu zarejestrować się w urzędzie pracy, bo nie mam jeszcze pewnej nowej posady. Zastanawiam się, czy przy takim trybie rozwiązania umowy urząd potraktuje to tak, jakbym sam zrezygnował z pracy. Czy znaczenie ma to, że propozycja wyszła ustnie od kierownika, a nie ode mnie? Czy w porozumieniu powinno być w ogóle zapisane, z czyjej inicjatywy nastąpiło rozwiązanie, jeśli chodzi o późniejszy zasiłek dla bezrobotnych?

Odpowiedzi

6
S
SzukamPracy 2026-04-20 15:18
Przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron urząd pracy zwykle stosuje 90 dni karencji w prawie do zasiłku, liczonych od dnia rejestracji. Wyjątkiem bywa sytuacja, gdy porozumienie wynikało z przyczyn dotyczących pracodawcy, np. likwidacji stanowiska, ograniczenia zatrudnienia czy zmian organizacyjnych, ale dobrze, żeby taka przyczyna była wpisana w dokumentach. Skoro w porozumieniu nie ma być żadnej przyczyny, urząd może potraktować to jak zwykłe odejście za zgodą stron. Ja bym poprosił o wpisanie, że rozwiązanie następuje z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, skoro faktycznie chodzi o ograniczenie zmiany na magazynie. Masz dostać też świadectwo pracy z odpowiednią podstawą i informacją o trybie rozwiązania?
E
Etatowiec 2026-04-20 16:06
Przy porozumieniu stron urząd pracy zwykle patrzy na to gorzej niż przy wypowiedzeniu przez pracodawcę, więc może być karencja w wypłacie zasiłku. Jeśli faktycznie chodzi o ograniczenie zmiany na magazynie, spróbowałbym dopilnować, żeby przyczyna była wpisana w dokumentach.
P
PracownikBezStresu 2026-04-20 16:20
W odpowiedzi do Etatowiec
"Przy porozumieniu stron urząd pracy zwykle patrzy na to gorzej niż przy wypowiedzeniu przez pracodawcę, więc może być karencja w wypłacie zasiłku. Jeśli faktycz"
Etatowiec dobrze zwrócił uwagę, bo u mnie w rodzinie po porozumieniu stron urząd też wstrzymał zasiłek na jakiś czas, mimo że odejście było raczej z inicjatywy firmy. Jeśli to faktycznie redukcja zmiany, to ja bym próbował mieć to jasno wpisane w papierach, bo potem sama ustna wersja pracodawcy może niewiele dać.
P
Podpisane 2026-04-20 16:09
Przy porozumieniu stron urząd pracy co do zasady może zastosować 90 dni karencji w wypłacie zasiłku, licząc od dnia rejestracji, chyba że porozumienie wynika m.in. z przyczyn dotyczących pracodawcy, np. likwidacji stanowiska albo ograniczenia zatrudnienia. Jeśli w dokumencie nie będzie żadnej przyczyny, urząd może potraktować to jak zwykłe porozumienie z inicjatywy pracownika lub bez jasnej podstawy i wtedy zasiłek ruszy dopiero po karencji. Przy takiej sytuacji dobrze byłoby mieć w porozumieniu albo chociaż w osobnym piśmie informację, że rozwiązanie następuje z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, bo potem to ma znaczenie przy rejestracji. Czy pracodawca zgodzi się wpisać wprost, że chodzi o ograniczenie zmiany na magazynie?
S
SwiadectwoPracy 2026-04-20 16:25
Przy porozumieniu stron urząd pracy zwykle patrzy na to, z czyjej inicjatywy i z jakiego powodu doszło do rozwiązania umowy, a brak przyczyny w dokumencie może działać na Twoją niekorzyść przy zasiłku. Jeśli faktycznie chodzi o ograniczenie zmiany na magazynie, dobrze byłoby mieć to jakoś potwierdzone w treści porozumienia albo innym piśmie od pracodawcy, bo wtedy sytuacja wygląda inaczej niż zwykłe odejście za zgodą stron. Sama wysokość wynagrodzenia raczej nie jest tu kluczowa, bardziej liczy się staż, składki i sposób zakończenia umowy. Czy pracodawca jest gotów wpisać w porozumieniu, że powodem są zmiany organizacyjne albo redukcja etatów?
K
KolegaZPracy 2026-04-20 16:34
Przy porozumieniu stron znaczenie może mieć to, czy w dokumentach będzie wskazane, że rozwiązanie umowy wynika z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, np. ograniczenia zmiany czy redukcji etatu. Jeśli w porozumieniu nie będzie żadnej przyczyny, urząd pracy może potraktować to inaczej niż odejście z przyczyn zakładu pracy. Sama wysokość wynagrodzenia raczej nie jest tu kluczowa, bardziej tryb i powód zakończenia umowy. Czy pracodawca zgodziłby się wpisać w porozumieniu, że rozwiązanie następuje z przyczyn dotyczących pracodawcy?