Porozumienie stron
•
Porozumienie stron na L4 — czy po podpisaniu dostanę jeszcze wynagrodzenie chorobowe albo zasiłek?
Z
ZmianaZmiana
Autor Wątku
Pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony w spółce z o.o. z branży logistycznej i od tygodnia jestem na zwolnieniu lekarskim po zabiegu. Szef zadzwonił do mnie z propozycją rozwiązania umowy za porozumieniem stron z datą końcową na koniec tego miesiąca, bo dział ma być zmniejszany. Mam stałą pensję 6 800 zł brutto i oprócz tego premię miesięczną, ale teraz najbardziej martwi mnie to, co będzie z pieniędzmi za okres choroby. Kadry powiedziały tylko, że samo L4 nie blokuje podpisania porozumienia, ale nie wyjaśniły, kto potem wypłaca świadczenie i do kiedy. Nie wiem też, czy ma znaczenie, że zwolnienie lekarskie już trwa w dniu podpisania, a lekarz zapowiada, że może je jeszcze przedłużyć na kolejny miesiąc. Czy przy porozumieniu stron w takiej sytuacji pracodawca normalnie rozlicza chorobowe do dnia rozwiązania umowy, a później przejmuje to ZUS? Czy ktoś miał podobnie i wie, jak to wygląda w praktyce przy porozumieniu podpisanym jeszcze podczas L4?