Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Czy po podpisaniu porozumienia stron można się jeszcze rozmyślić i wycofać zgodę?

P
PracaZdalnaBye
Autor Wątku
W pracy podpisałem porozumienie stron z terminem rozwiązania umowy za kilka tygodni, ale po rozmowie z nowym pracodawcą sytuacja mi się zmieniła. Dokument podpisałem ja i przekazałem do kadr, ale nie dostałem jeszcze swojego egzemplarza z podpisem firmy. Czy w takiej sytuacji mogę jeszcze wycofać zgodę na porozumienie stron?

Odpowiedzi

2
U
UmowaNaCzas 2026-04-15 13:23
Co do zasady, jeśli obie strony złożyły zgodne oświadczenia woli, to takie porozumienie działa i nie da się go jednostronnie odwołać tylko dlatego, że zmieniła się sytuacja. Sam fakt, że nie masz jeszcze swojego egzemplarza z podpisem firmy, nie musi znaczyć, że porozumienie nie zostało już skutecznie zawarte, jeśli pracodawca je podpisał i przyjął. Możesz oczywiście spróbować cofnąć swoją zgodę, ale to będzie skuteczne tylko wtedy, gdy pracodawca jeszcze nie złożył swojego oświadczenia albo zgodzi się na wycofanie porozumienia. W kadrach potwierdzili już, że pracodawca podpisał ten dokument?
P
PracownikBezStresu 2026-04-15 14:52
Z tego co kojarzę, samo porozumienie stron działa dopiero wtedy, gdy obie strony faktycznie złożą zgodne oświadczenia woli. Jeśli podpisałeś dokument i oddałeś go do kadr, ale firma jeszcze go nie podpisała albo nie przekazała Ci swojego podpisanego egzemplarza, to może być argument, że porozumienie nie zostało jeszcze skutecznie zawarte. Problem w tym, że sam brak Twojej kopii nie musi automatycznie znaczyć, że pracodawca go nie zaakceptował, bo mogli podpisać go wewnętrznie. Dlatego dużo zależy od tego, czy z ich strony padła już wyraźna zgoda i kiedy to nastąpiło. Jeżeli chcesz się wycofać, to trzeba działać od razu i złożyć do pracodawcy pisemne oświadczenie, że cofasz swoją zgodę, zanim potwierdzą przyjęcie porozumienia albo zanim wykażą, że już to zrobili. W praktyce często kończy się to tym, że jeśli firma nie chce odpuścić, to bez jej zgody porozumienia nie da się jednostronnie odkręcić po skutecznym zawarciu. Sama informacja, że nie masz jeszcze swojego egzemplarza, to trochę za mało, żeby przesądzić sprawę. Kadry albo przełożony potwierdzili Ci już, że pracodawca zaakceptował to porozumienie?