Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a niewykorzystany urlop — czy dostanę ekwiwalent?

P
PrzerwaOdPracy
Autor Wątku
Chcę odejść z pracy na mocy porozumienia stron i mam jeszcze 12 dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Pracodawca proponuje szybki termin rozwiązania umowy i sugeruje, że jeśli nie zdążę wykorzystać urlopu, to „przepada”. Czy przy porozumieniu stron przysługuje mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop i czy powinienem dopisać to w treści porozumienia?

Odpowiedzi

2
F
Formalności 2026-04-08 13:12
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop co do zasady przysługuje przy rozwiązaniu umowy także za porozumieniem stron, więc tekst o tym, że „przepada”, brzmi podejrzanie — masz już ustaloną konkretną datę zakończenia umowy i czy w projekcie porozumienia jest cokolwiek o rozliczeniu urlopu/ekwiwalencie?
D
Dokumenty 2026-04-08 13:20
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop co do zasady przysługuje przy rozwiązaniu umowy, także na mocy porozumienia stron, jeśli do dnia rozwiązania nie da się już tego urlopu wykorzystać — urlop nie „przepada”. Dla jasności można wpisać w porozumieniu, że za pozostałe 12 dni będzie wypłacony ekwiwalent (albo że urlop zostanie wykorzystany przed końcem) — a jaki termin rozwiązania umowy pracodawca proponuje?