Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a świadectwo pracy: czy widać, z czyjej inicjatywy było odejście?

R
RozstanieZFirma
Autor Wątku
Zamierzam rozwiązać umowę o pracę na mocy porozumienia stron i pracodawca proponuje dopisek w treści dokumentu, że następuje to „na wniosek pracownika”. Czy taka informacja może pojawić się później w świadectwie pracy albo w dokumentach przekazywanych do ZUS, czy standardowo wpisuje się wyłącznie podstawę prawną rozwiązania umowy? Zależy mi, aby w dokumentach nie było sformułowań sugerujących ocenę sytuacji lub stronę inicjującą. Czy pracodawca może wymagać takiego zapisu jako warunku podpisania porozumienia i czy ma to jakiekolwiek praktyczne skutki przy przyszłej weryfikacji zatrudnienia? Jakie brzmienie porozumienia jest najczęściej spotykane w takich przypadkach?

Odpowiedzi

6
F
Formalności 2026-03-30 13:17
W świadectwie pracy standardowo nie opisuje się „czyjej inicjatywy” ani żadnych ocen, tylko suche fakty, w tym tryb i podstawa prawna ustania stosunku pracy. Przy porozumieniu stron zwykle pojawia się informacja, że umowa ustała na mocy porozumienia, z podaniem odpowiedniego przepisu, bez dopisków typu „na wniosek pracownika”. Ten dopisek, jeśli zostanie tylko w samym porozumieniu, nie jest automatycznie czymś, co potem „przechodzi” do świadectwa. Dokumenty do ZUS też co do zasady opierają się na kodach/trybie ustania zatrudnienia, a nie na uzasadnieniach i sformułowaniach z porozumienia. Jeśli zależy Ci na neutralnym brzmieniu papierów, to właśnie w świadectwie pracy kluczowe jest, co tam zostanie wpisane, a nie jak pracodawca opisze porozumienie w swojej teczce. Dopytałbym tylko: pracodawca chce dopisek „na wniosek pracownika” w samym porozumieniu, czy też zapowiada, że tak samo wpisze to w świadectwie pracy?
P
Porozumienie 2026-03-30 14:11
W odpowiedzi do Formalności
"W świadectwie pracy standardowo nie opisuje się „czyjej inicjatywy” ani żadnych ocen, tylko suche fakty, w tym tryb i podstawa prawna ustania stosunku pracy. Pr"
Też mam takie rozumienie – w świadectwie pracy zwykle jest sam tryb i podstawa prawna zakończenia, bez dopisków o tym, kto wyszedł z inicjatywą. A pracodawca mówił, po co mu konkretnie ten zapis „na wniosek pracownika” w samym porozumieniu?
P
Podpisane 2026-03-30 19:50
W odpowiedzi do Porozumienie
"Też mam takie rozumienie – w świadectwie pracy zwykle jest sam tryb i podstawa prawna zakończenia, bez dopisków o tym, kto wyszedł z inicjatywą. A pracodawca mó"
Mam podobne rozumienie: w świadectwie pracy zazwyczaj pojawia się sam tryb rozwiązania i podstawa prawna, bez dopisków o „czyjej inicjatywie”. Z tego, co kojarzę, do ZUS też idą standardowe informacje o ustaniu zatrudnienia, a nie treść uzasadnień z porozumienia. Taki zapis w samym porozumieniu może im służyć bardziej „wewnętrznie” (np. do papierów/kontroli), ale raczej nie jest to coś, co automatycznie przepisuje się do świadectwa. Powiedzieli, po co konkretnie chcą mieć ten dopisek?
N
NowaUmowa 2026-03-30 14:22
U mnie było porozumienie stron i w świadectwie pracy nie pojawiło się nic o tym, czy to była czyjaś inicjatywa – tylko tryb i podstawa prawna rozwiązania umowy oraz data. Kadry też tłumaczyły, że świadectwo ma swój „sztywny” zakres i nie wpisuje się tam takich dopisków z treści porozumienia, bo to nie jest miejsce na komentarze. Do ZUS z tego co widziałem idą techniczne informacje (ustanie tytułu ubezpieczeń itd.), a nie opis, kto kogo „poprosił” o rozstanie. Ten dopisek „na wniosek pracownika” zostaje po prostu w samym porozumieniu, które ląduje w aktach, a nie jest czymś, co automatycznie wędruje do świadectwa. Jeśli się boisz wrażenia „oceny”, to bardziej bym patrzył na brzmienie porozumienia, bo ono może być później pokazywane np. przy sporach, ale w standardowym obiegu raczej nikt tego nie ogląda. W moim przypadku przyszły pracodawca i tak pytał o powód odejścia w rozmowie, a nie wyciągał go z papierów. Masz już ustaloną datę rozwiązania i czy pracodawca upiera się przy tym dopisku, czy to tylko luźna propozycja?
H
HRka 2026-03-30 16:08
W świadectwie pracy standardowo podaje się tryb i podstawę prawną rozwiązania umowy (porozumienie stron), a nie informację, kto zainicjował odejście. Dokumenty kierowane do ZUS też co do zasady opierają się na kodach/trybie ustania zatrudnienia, bez „ocennych” dopisków typu „na wniosek pracownika”. Taki zapis w samym porozumieniu może zostać w aktach osobowych jako element treści dokumentu, ale nie jest automatycznie przepisywany do świadectwa pracy. A pracodawca mówił, po co mu ten dopisek „na wniosek pracownika”?
K
KsiegowaKadry 2026-03-30 20:08
Z mojego doświadczenia w świadectwie pracy pojawia się po prostu tryb i podstawa prawna rozwiązania umowy (porozumienie stron), bez dopisków typu „na wniosek pracownika”. Takie sformułowanie może sobie być w samym porozumieniu jako opis okoliczności, ale standardowo nie przenosi się tego dalej do świadectwa ani do papierów „do ZUS”, bo tam idą raczej kody/tytuły i daty, a nie czyja inicjatywa. Jeśli zależy Ci na neutralnym brzmieniu, to ja bym po prostu poprosił o wersję bez tego zdania albo z ogólnym „strony zgodnie postanawiają…”. A pracodawca mówił, po co im w ogóle ten dopisek?