Porozumienie stron
•
Porozumienie stron a zakaz konkurencji po odejściu — czy może być bez odszkodowania?
S
SpokojneOdejscie
Autor Wątku
Pracuję w software house’ie (sp. z o.o.) jako QA na umowie o pracę i dostałem propozycję rozwiązania umowy za porozumieniem stron z datą 30 kwietnia 2026. W projekcie mam dostęp do repozytoriów i dokumentacji klienta z branży fintech, ale nie jestem na stanowisku kierowniczym. W projekcie porozumienia oprócz standardowych zapisów jest paragraf o zakazie konkurencji przez 6 miesięcy na terenie Polski, a w treści nie ma żadnej kwoty odszkodowania. Jest też zapis o „braku roszczeń” i o tym, że zwrot sprzętu służbowego (laptop, telefon) nastąpi w dniu rozwiązania umowy. Chciałbym po odejściu przejść do innej firmy IT, która może realizować podobne usługi testowe, więc zależy mi na zrozumieniu, co realnie oznacza taki zakaz w ramach porozumienia. Czy zakaz konkurencji wpisany do porozumienia stron bez wskazanego odszkodowania jest w ogóle skuteczny, czy powinien wyglądać inaczej niż przy wypowiedzeniu? Jeśli podpiszę takie porozumienie, to czy pracodawca może później egzekwować ten zakaz lub dochodzić kary umownej, gdy w dokumencie nie ma jasnych zasad wypłaty/rozliczenia?