Forum Odejście z Pracy
Porozumienie stron

Porozumienie stron a zakaz konkurencji po odejściu — czy może być bez odszkodowania?

S
SpokojneOdejscie
Autor Wątku
Pracuję w software house’ie (sp. z o.o.) jako QA na umowie o pracę i dostałem propozycję rozwiązania umowy za porozumieniem stron z datą 30 kwietnia 2026. W projekcie mam dostęp do repozytoriów i dokumentacji klienta z branży fintech, ale nie jestem na stanowisku kierowniczym. W projekcie porozumienia oprócz standardowych zapisów jest paragraf o zakazie konkurencji przez 6 miesięcy na terenie Polski, a w treści nie ma żadnej kwoty odszkodowania. Jest też zapis o „braku roszczeń” i o tym, że zwrot sprzętu służbowego (laptop, telefon) nastąpi w dniu rozwiązania umowy. Chciałbym po odejściu przejść do innej firmy IT, która może realizować podobne usługi testowe, więc zależy mi na zrozumieniu, co realnie oznacza taki zakaz w ramach porozumienia. Czy zakaz konkurencji wpisany do porozumienia stron bez wskazanego odszkodowania jest w ogóle skuteczny, czy powinien wyglądać inaczej niż przy wypowiedzeniu? Jeśli podpiszę takie porozumienie, to czy pracodawca może później egzekwować ten zakaz lub dochodzić kary umownej, gdy w dokumencie nie ma jasnych zasad wypłaty/rozliczenia?

Odpowiedzi

3
N
NowaUmowa 2026-03-29 19:17
Przy zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy (te 6 miesięcy po odejściu) co do zasady musi pojawić się odszkodowanie, inaczej taki zapis często jest po prostu niewiążący, nawet jeśli podpisany w porozumieniu. Co innego zakaz konkurencji “w trakcie” zatrudnienia — tam odszkodowania się nie przewiduje, ale u Ciebie chodzi już o okres po 30 kwietnia 2026. Sam fakt, że masz dostęp do repo i dokumentacji klienta z fintechu, może uzasadniać chęć pracodawcy, ale nie zmienia tego, że bez pieniędzy to zwykle wygląda słabo po ich stronie. Masz w tym porozumieniu wpisaną konkretną kwotę/percent odszkodowania za te 6 miesięcy, czy jest tylko sam zakaz?
Z
ZDoswiadczenia 2026-03-29 19:40
Jeśli to ma być zakaz konkurencji już po ustaniu umowy o pracę, to co do zasady wiąże się z odszkodowaniem (zwykle co najmniej 25% dotychczasowego wynagrodzenia za okres zakazu) i bez niego taki zapis bywa po prostu nieważny albo trudny do wyegzekwowania. Inna sprawa, że w porozumieniu mogą próbować „przemycić” szeroko opisany zakaz pod hasłem ochrony tajemnicy – ale poufność i tak Cię obowiązuje niezależnie, a zakaz pracy w branży to coś więcej. Przy tak szerokim ujęciu („fintech”, 6 miesięcy, Polska) sensownie jest dopytać wprost, jakie odszkodowanie przewidują i jak definiują „konkurencję”, bo w tej formie wygląda to jak jednostronny plus dla pracodawcy. Masz w umowie albo osobnym dokumencie już podpisaną jakąś umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy?
K
Konflikt 2026-03-30 08:27
W odpowiedzi do ZDoswiadczenia
"Jeśli to ma być zakaz konkurencji już po ustaniu umowy o pracę, to co do zasady wiąże się z odszkodowaniem (zwykle co najmniej 25% dotychczasowego wynagrodzenia"
Mam podobne doświadczenie: zakaz konkurencji po rozwiązaniu umowy bez wypłacanego odszkodowania zwykle kończył się tym, że zapis był „na papierze” i w praktyce słabo działał, a jak pracodawca chciał, żeby miał sens, to dopisywał konkretne pieniądze (często te okolice 25%). W tym porozumieniu masz wpisane jakąkolwiek kwotę/zasady wypłaty za te 6 miesięcy?